Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:3900
Wczoraj:7860
W tygodniu:39654
W miesiącu:74927
Ogólnie:6008089

Kto jest online

7
Online

sobota, 11, maj 2024 13:45

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Nikomu już nie trzeba tłumaczyć, dlaczego śniadanie jest najważniejszym posiłkiem, bo to oczywiste. Co powinno znaleźć się na śniadaniowym stole, żebyśmy za chwilę nie sięgali po batonika? Jestem wielką fanką jajek w każdej postaci, jem je na zmianę z owsianką. Zarówno na śniadanie jak i po treningu. Warto po nie sięgać chociażby dlatego, że jajko zawiera całą gamę aminokwasów egzogennych, czyli takich, których organizm sam nie potrafi wytworzyć. Dwa jajka dziennie pokrywają na nie zapotrzebowanie.

Osoby które trenują, bądź też interesują się dietetyką doskonale wiedzą, że białko sprzyja aktywowaniu przemiany materii i ułatwia spalanie tłuszczów. Żółtko jaja bogate jest w witaminy A,D,E, K witaminy z grupy B, oraz minerały cynk, wapń, fosfor i potas. Najlepiej spożywać je na miękko gdy żółtko jest płynne lub lekko płynne, taka obróbka jajka nie uszkadza zawartej w nim lecytyny, która zapobiega przyswajaniu tzw „lekkiego cholesterolu” (rozbija spożywane tłuszcze oraz cholesterol na małe cząstki, zapobiega przyczepianiu się ich do ścianek naczyń, tym samym redukując odkładanie się blaszki miażdżycowej, lecytyna dobrze działa na wątrobę, m.in. rozpuszcza cholesterol w żółci i chroni przed tworzeniem się kamieni żółciowych. Uczestniczy też w hamowaniu niepożądanych procesów utleniania i poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki niej łatwiej się uczymy i panujemy nad stresem) Jeśli boicie się cholesterolu zawartego w jajku wyeliminujcie cukier ze śniadania, bo to on jest odpowiedzialny za jego wchłanianie. Choć tak naprawdę jajka nie zawierają aż tak dużo cholesterolu, jak twierdzono kiedyś. Jaja warto spożywać właśnie na śniadanie, a to dlatego że hamują apetyt i zapewniają uczucie sytości na dłuższy czas. Istotną sprawą jest również w czyim „towarzystwie” spożywamy jajko. Smażona jajecznica z duża ilością smażonego boczku jest raczej nie wskazana - ale wiem że nieziemsko smaczna :) Najlepiej sprawdzi się duża ilość świeżych warzyw (pomidor, ogórek, szczypiorek itp.) i kromka razowego lub żytniego pieczywa. Tym sposobem zapewniamy sobie odpowiednią dawkę błonnika i związków fenolowych oraz witamin i składników mineralnych.

Oto przepis na  dobrą i zdrową jajecznicę:

  • Na odrobinę tłuszczu i np. zasmażoną szynkę należy wlać kilka – nawet 10 białek, tak by tworzyły 1,5–2-centymetrowej grubości warstwę. Następnie należy białka podgrzać i zaczekać, aż się całkowicie zetną. Później trzeba je odstawić i wlać na nie 2–3 żółtka, ale już nie ogrzewając, i chwilę odczekać. Taka jajecznica jest najlepsza, bo żółtek nie jest za dużo i nie są ścięte.

Życzę smacznego niedzielnego śniadanka wszystkim :) 

Komentarze   

#5 El Pacerro 2016-06-14 12:04
obowiązek
#4 małolat 2016-06-14 11:53
bardzo smacznie
#3 Khan 2016-06-12 10:50
mnie nie trzeba dwa razy namawiać :)
#2 Adam1 2016-06-12 10:47
ja też lubię jajka i to w każdej postaci :lol:
#1 BORAT 2016-06-12 10:46
czyli rozumiem, że mogę liczyć jutro na zdrowe śniadanko :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 378 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO