Co pić w czasie upałów? Na pewno wodę mineralną, która skutecznie ugasi pragnienie i zapobiegnie odwodnieniu organizmu, ale i to może być za mało! Przydatne są soki warzywne i owocowe – najlepiej świeżo wyciśnięte. No i oczywiście
izotoniki! Przede wszystkim nie możemy dopuścić do odwodnienia i powinniśmy wypijać ok 2-3 litrów wody dziennie. W czasie upałów pocenie się jest naturalnym procesem mającym na celu ochronę organizmu przed nadmiernym przegrzaniem. Niestety, wraz z potem usuwane są z organizmu woda i sole mineralne, głównie sód i potas, których brak może doprowadzić do zachwiana homeostazy (stanu równowagi) organizmu. Konsekwencją tych procesów będą m.in. osłabienie układu krwionośnego (podniesienie ciśnienia krwi, zwiększenie ryzyka wystąpienia zawału czy udaru) i obciążenie układu nerwowego (zmniejszenie poziomu koncentracji, apatia).
Ważne jest nie tylko ILE, ale także CO pijemy, nie każdy płyn uzupełni bowiem tracone podczas upału elektrolity. W czasie upałów najlepiej sięgać po wodę wysoko mineralizowaną lub średnio-mineralizowaną, która zawiera wysokie stężenie składników mineralnych. Pamiętajcie, że przy wyborze wody warto czytać etykiety! Warto pamiętać, że głównymi elektrolitami, które tracimy wraz z potem, są
sód, chlor i - w mniejszym stopniu -
potas, a nie magnez i wapń. Pijąc samą wodę (nawet wysoko-mineralizowaną) nie zapewnimy sobie odpowiedniego stężenia składników mineralnych. Niedobór elektrolitów pojawia się zarówno podczas aktywności fizycznej, jaki i upałów. W obu przypadkach pomogą
napoje izotoniczne, które wyrównają poziom wody i uzupełnią niedobór elektrolitów w organizmie. Zawierają one nie tylko cenne biopierwiastki w odpowiednich proporcjach, lecz także witaminy i niewielkie ilości węglowodanów! Więc są bardzo przydatne podczas upałów, gdy jesteśmy np. poza domem a pogoda jest nie do zniesienia. Ponadto warto pić np. sok pomidorowy, który jest skarbnicą potasu, ogórek również zawiera sporo tego pierwiastka, owoce bogate w potas to: morele, czereśnie, brzoskwinie truskawki, gruszki, cytrusy i melony.
A czego unikać w czasie mocnych upałów? Na pewno alkoholu, kawy, mocnej herbaty, napoi energetycznych oraz typu "cola". Podczas upałów promienie słońca nadmiernie rozszerzają naczynia krwionośne, a tym samym zmniejszają wydolność układu krążenia. Alkohol działa podobnie, w związku z tym takie połączenie powoduje niebezpieczne wahania ciśnienia. Zawarta w kawie kofeina podnosi ciśnienie, przez co działa moczopędnie, wypłukując magnez i potas z organizmu. Herbata zawiera dużą ilość teiny, która działa tak jak kofeina, przez co sprzyja zwiększonemu usuwaniu elektrolitów z organizmu. Oprócz kofeiny (patrz wyżej) zawarty w coli kwas fosforowy (regulator kwasowości) wchodzi w reakcję z innym elektrolitem - wapniem, powodując jego wypłukiwanie.
W czasie upałów należy unikać słodkich napojów. Cukier sprawia, że płyny dostarczane do organizmu gorzej się wchłaniają i wolniej przenikają z przewodu pokarmowego do komórek całego organizmu, w związku z tym go nie nawadniają!
W naszych punktach dostępne są różnego rodzaju napoje izotoniczne, w różnych gramaturach. Serdecznie zapraszamy!
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.