Troszkę było o deserach, pora pomyśleć o obiedzie. Bardzo lubię zupy, ponieważ lekkie ale jenocześnie sycące. Jednak bulion z samych warzyw to troszkę za mało. Poniżej podaję przepisy na zupy z tak zwaną „wkładką” w postaci mięsa z kurczaka.
Pomidorowa z ryżem i kurczakiem.
- Składniki: koncentrat pomidorowy 30%- 15g
- marchew 60g
- pierś z kurczaka 130g
- pietruszka korzeń 20g
- pomidory z puszki 90g
- ryż 30g- rodzaj według upodobania
- seler korzeń 30g
- Składniki dodatkowe: woda, suszony lubczyk, koperek lub natka pietruszki, pieprz, sól,
- Przygotowanie: Pokrojone mięso i warzywa zalać niewielką ilością wody (tak, aby wszystkie składniki znalazły się w wodzie) i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez około 15-20 minut. Przyprawić. Ryż ugotować osobno, zgodnie z opisem na opakowaniu.
Zupa kalafiorowa z kurczakiem
- Składniki: 1/2 główki kalafiora
- bulion warzywny
- 2-3 cebule lub kawałek pora (biała część)
- mielony filet z kurczaka
- sól i pieprz
- Przygotowanie: Kalafior drobno siekamy albo traktujemy blenderem - szybciej się ugotuje. Wrzucamy na wrzący bulion warzywny i gotujemy pod przykryciem. W tym czasie podsmażamy na patelni cebulę do lekkiego zezłocenia. Dodajemy do kalafiora. Na tej samej patelni smażymy kurczaka. Blendujemy zupę, dodajemy mięso i gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można ją zabielić mlekiem migdałowym. Zupę możemy potraktować jako posiłek białkowy lub dodać oliwę (najlepiej smakową, np. czosnkową) i podać z drobnym makaronem lub ziemniakami.
Nadal twierdzicie że zdrowe jedzenie jest drogie?
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.