Termogeniki to substancje, które powodują uwalnianie ciepła z organizmu. Substancje te prowadzą do powstania podwyższonego metabolizmu, zwiększenia wydatków energetycznych i przyspieszenia spalania tkanki tłuszczowej. Termogeniki występują w naturalnej postaci w niektórych środkach spożywczych. W praktyce częściej stosuje się suplementy – preparaty, które zwiększają metabolizm i termogenezę w stanie odpoczynku i podczas treningu.
Istnieją naturalne produkty spożywcze o działaniu termogenicznym. Są to przede wszystkim produkty zawierające kofeinę (kawa, herbata, kakao) oraz ostre przyprawy (papryka chili, pieprz czarny i czerwony, a także imbir). Według badań, papryka i pieprz zwiększają wydatki energetyczne, głównie poprzez wzmożone utlenianie tłuszczów. Imbir jest zalecany przez hinduskich lekarzy osobom z nadwagą i otyłością. Termogeniki są skuteczne w odchudzaniu. Jednak ze względu na niewielkie ich stężenie w pokarmie nie wywołują spektakularnych efektów. Wyjątkowe możliwości stwarza jednak zastosowanie termogeników w formie suplementacji żywieniowej.
Jak działają termogeniki? Specjalnie wyselekcjonowane i skoncentrowane związki termogeniczne z pokarmów roślinnych silnie pobudzają aktywność metaboliczną organizmu, stymulują rozpad tkanki tłuszczowej oraz wzmagają spalanie jej zasobów z dużym rozproszeniem energii. W efekcie dochodzi do przyspieszenia przemiany materii, wzrostu temperatury ciała i silnego uszczuplenia rezerw tłuszczowych. Pod wpływem suplementacji w organizmie zachodzą przemiany metaboliczne podobne do tych, jak pod wpływem aktywnych ćwiczeń fizycznych. Oprócz kofeiny, zielonej herbaty, imbiru itd rolę termogeników pełnią również:
CLA – jest zmodyfikowanym kwasem tłuszczowym. Wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej, poprawia witalność oraz zwiększa rezerwy energetyczne organizmu. CLA wpływa na bezpośrednią redukcję tłuszczu zapasowego oraz na zwiększenie produkcji energii pochodzącej z kwasów tłuszczowych. Udowodniono, że CLA przyspiesza transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów i wzmaga ich wykorzystanie w procesie termogenezy.
L-karnityna – przyspiesza końcowy etap spalania kwasów tłuszczowych, finalizuje proces redukcji tłuszczów, poprawia wydolność.
I uwaga! Efedryna- (Komitet Olimpijski nie zezwala na stosowanie przez sportowców nawet najmniejszych dawek efedryny) nie jest ona suplementem lecz używką. Pochodzi z suszonych gałęzi rośliny Ephedra sinica (azjatyckiego krzewu), zbliżona chemicznie do amfetaminy. Jest to silna substancja pobudzająca i termogeniczna. Z pewnością używanie efedryny, szczególnie z dodatkiem kofeiny, w sposób szczególny może być niebezpieczne i nieodpowiedzialne. W stacjonarnych sklepach z suplementami nie znajdziecie efedryny w składzie termogeników. Jeśli zamawiacie suplementy i odżywki przez internet dokładnie czytajcie skład. Efedryna kwalifikowana jest w naszym kraju do nielegalnych środków dopingujących.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.