Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:988
Wczoraj:6799
W tygodniu:20783
W miesiącu:157834
Ogólnie:5893632

Kto jest online

2
Online

czwartek, 25, kwiecień 2024 02:39

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Jajka cenimy przede wszystkim za smak, jednak dietetycy podkreślają ich wartości odżywcze, są one bowiem bogatym źródłem substancji odżywczych – choć mniej więcej trzy czwarte masy każdego jajka to woda, to jednak 12-13 proc. każdego z nich to białko, około 10 proc. to tłuszcz, a około 1 proc. to cukry proste. Jajka są też cennym źródłem witamin. Zawierają dużo witaminy A i D, a także niektóre witaminy z grupy B. Jest w nich też kwas pantotenowy, fosfor, potas, wapń, żelazo, magnez. W żółtku jest też luteina, która ma dobroczynny wpływ na oczy.

 Oznaczenie na opakowaniu jajek, jak również na skorupce pokazuję, z jakiej hodowli pochodzą kury, które te jajka zniosły. I nie chodzi tu tylko o względy moralne, o to czy nie jest nam zwyczajnie żal kur „trzymanych” w takich a nie innych warunkach. Ekologiczne jajka są po prostu zdrowsze.

0 – to chów ekologiczny – jak u babci na wsi: kura chodzi sobie gdzie chce, jest wolna i szczęśliwa.

1 – kury mają dostęp do ograniczonego wybiegu, a jaja znoszą na grzędzie.

2 – to chów ściółkowy, bez dostępu do wybiegu. Maksymalne zagęszczenie to 25 ptaków na metr kwadratowy.

3 – to chów klatkowy. To forma hodowli kur niosek wzbudzający najwięcej kontrowersji. Warunki, w jakich kury spędzają swoje życie, na szczęście krótkie, bo szybko się „zużywają” , przez przeciwników nazywane są „kurzymi obozami zagłady,” a dowodów na ciasnotę, wzajemną agresję mogą mnożyć i mnożyć. „Ubocznym” produktem hodowli kur niosek są kurczęta płci męskiej. Na fermach jajczarskich nie opłaca się ich trzymać, dlatego są one od razu zagazowywane albo mielone.

Jajo z klasą ?

Klasa oznacza świeżość jaj. Najświeższe jajka są jaja z oznaczeniem A.

*A – ekstra. Jeśli uda Ci się je dostać ( a to łatwe nie jest), to masz produkt, który ma nie więcej dni niż 7 dni od dnia pakowania. Większość jak w sklepach ma klasę A i B.

*C – to klasa, która nie powinna pojawić się na sklepowych półkach, jaja niesortowane dla przemysłu.

Bez GMO?

Jeśli na opakowaniu wyczytamy, że jajka są wolne od GMO, oznacza to, że jaja pochodzą od kury, których pożywienie nie było modyfikowane genetycznie.

Omega-3

W tym przypadku kury były karmione paszą z dodatkiem zdrowych kwasów tłuszczowych. Takie jajka powinny jednak mieć atest.

 Jak jajka oddziałują na Nasz organizm ?

1. Podnoszą sprawność mózgu.

Tak działają zawarte w jajkach: cholina, kwasy omega-3, witaminy B12 i D.

2. Pomagają w utrzymaniu odpowiedniej masy ciała.

To zasługa tego, że jajka długo utrzymują nas w sytości. Badacze odkryli, że zawierają specyficzną budowę białka, która hamuje uczucie głodu skuteczniej niż inne typy białek.

3. Chronią narząd wzroku.

Jajka zawierają luteinę i zeaksantynę – karotenoidy chroniące m.in. przed degeneracją plamki żółtej i zaćmą. 

4. Pomagają budować mięśnie.

To ze względu na swój wyjątkowy skład aminokwasowy. Poza tym albumina jajka polepsza przyswajanie białek i ułatwia wzrost mięśni.

5. Polepszają nastrój.

Wysoka zawartość witaminy B12 powoduje polepszenie nastroju i większą wytrzymałość na stres. Jajka dodatkowo zawierają inne witaminy z grupy B, jak np. witaminę B6 i kwas foliowy, które niezbędne są dla utrzymania zdrowia psychicznego. Ponadto, żółtka zawierają lecytynę, metioninę i cysteinę, które uważane są za pomocne w leczeniu depresji.

6. Wzmacniają kości.

Zawierają fosfor, witaminę D i wapń. To właśnie wspólne działanie tych składników powoduje wzmocnienie układu kostnego.

7. Obniżają ryzyko zachorowania na raka.

Ostatnie badania sugerują, że jajka mają przeciwutleniające właściwości, pomagające obniżać ryzyko zachorowania na raka. Takie działanie przypisuje się zwłaszcza obecności w jajku tryptofanu i tyrozyny, które cechują się antyoksydacyjnymi właściwościami. 

8. Pomagają w utrzymaniu zdrowej ciąży.

Jajka (nigdy surowe bądź niedogotowane!) uważane są za bardzo wartościowy pokarm dla ciężarnych. Oprócz dostarczania wielu związków odżywczych, pomagają obniżyć ryzyko problemów psychicznych i chorób przewlekłych w dalszym życiu dziecka. Zawdzięczamy to cholinie oraz kwasowi foliowemu, które chronią przed wadami rozwojowymi, umożliwiając odpowiedni rozwój układu nerwowego dziecka.

 

SMACZNEGO :)

Komentarze   

#2 Khan 2016-08-19 12:25
kurcze dobrze, że mam stały dostęp do tego towaru :D
#1 BORAT 2016-08-18 17:39
dzień bez jaja dniem straconym :)

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 280 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO