Szczególnie cennym dodatkiem wydaje się być kurkuma i curry. Kurkumina, żółty barwnik roślinny którego źródłem są w/w przyprawy wykazuje potencjał: antyoksydacyjny, przeciwzapalny, neuroprotekcyjny i hepatoprotekcyjny (ochronny na komórki nerwowe i wątrobowe), przeciwmiażdżycowy. Specyficzne właściwości czosnku sprawiają, że stanowi on cenny element profilaktyki chorób układu krążenia. Aktywne substancje których jest źródłem, wykazują zdolność do zapobiegania utlenianiu lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), dzięki czemu chronią przed powstaniem blaszki miażdżycowej. Kurkuma to królowa wśród przypraw. Ma wiele korzyści dla zdrowia, ponieważ działa przeciwzapalnie i jest źródłem antyoksydantów. Pomaga spalać tłuszcz i redukuje ryzyko cukrzycy. To tradycyjna przyprawa kuchni indyjskiej, którą warto dodawać do potraw. Doskonale komponuje się z ryżem, warzywami i mięsem.
W eksperymentach z użyciem sproszkowanego korzenia imbiru okazało się, że przyprawa ta może łagodzić dolegliwości bólowe związane z chorobami aparatu ruchu. Jego potencjał przeciwzapalny sprawia, że badana jest możliwość zastosowania między innymi w reumatoidalnym zapaleniu stawów. Również potencjał przeciwcukrzycowy przypraw takich jak cynamon stanowi temat szeroko zakrojonych badań. Wiele wskazuje na to, że bioaktywne związki zawarte w cynamonie zmniejszają hiperglikemię i poprawiają tolerancję glukozy, a także wpływać mogą hamująco na procesy wzrostowe adipocytów – komórek tłuszczowych.
Liczne przyprawy mają także potencjał antybakteryjny, przeciwpasożytniczy, żółciopędny, rozkurczowy, a także termogeniczny. Umiejętny dobór ziół i przypraw naturalnego pochodzenia, jest w stanie nie tylko poprawiając walory smakowe spożywanych potraw, ale także wpłynąć korzystnie na stan zdrowia, stanowiąc element profilaktyki wielu chorób oraz przynieść ulgę przy dolegliwościach doraźnych związanych z niestrawnością i przejedzeniem.
Korzenny i rozgrzewający cynamon pobudza do pracy enzymy, które uczestniczą w metabolizmie węglowodanów. Poza tym reguluje on poziom glukozy we krwi. To jedna z najlepszych przypraw na utratę wagi, dlatego powinna znaleźć się w menu każdej odchudzającej się osoby.
Pieprz czarny to podstawowa przyprawa w każdej kuchni. Jeśli dotąd używałaś go ostrożnie, teraz masz powód, by dosypywać więcej pieprzu do swoich potraw. Piperyna zawarta w tej przyprawie od lat znana jest jako remedium na problemy trawienne. Okazuje się jednak, że pomaga również spalać tłuszcz. Najlepiej używać świeżo zmielonego pieprzu i posypywać nim potrawy już po obróbce termicznej – dzięki temu, nie straci swoich właściwości, które giną w wysokiej temperaturze.
Dodaj trochę ognia do diety i podkręć swój metabolizm!Ostra papryczka chili to źródło kapsaicyny, która pozwala na szybkie i skuteczne spalanie tłuszczu. Poza tym nawet mała szczypta chili potrafi dodać energii i poprawić samopoczucie. Jeśli nie lubisz pikantnych potraw, zacznij od bardzo małych ilości chili w daniach. Z czasem twoje kubki smakowe przyzwyczają się do ostrości, a ty będziesz mógł w pełni korzystać z odchudzających właściwości przyprawy.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.