W formie naturalnej są niskokaloryczne i spokojnie włączyć je można do odchudzającego nawet menu. Kiedy jednak w procesie produkcyjny dodaje się do nich cukier, aromaty owocowe, barwniki i inne dodatki, powstają produkty którym bliżej do czekoladek i batoników niż dietetycznej żywności.
Jeżeli, kupując jogurt, kierujesz się pięknym obrazkiem soczystego owocu zagłębiającego się w aksamitnym jogurcie na opakowaniu, po bliższej analizie napisanej drobnym druczkiem listy składników możesz się zdziwić. Tzw. wkład owocowy to zwykle ok. 5% objętości i często wcale nie są to akurat te owoce, które widziałeś na opakowaniu. Np. w jogurcie wiśniowym oprócz wiśni (3%) znajdziesz też np. koncentrat z czarnej marchwi. Popularne są także owoce i sok z czarnego bzu, aronii czy czarnych porzeczek, które zawierają tzw. antocyjany, czyli barwniki roślinne stosowane w przemyśle spożywczym. Jeśli zobaczysz, że w jogurcie znajdują się te właśnie owoce lub ich sok, to najprawdopodobniej zostały one dodane dla wzmocnienia koloru.
Zastanawiałeś się kiedyś ile łyżeczek cukru jest w półlitrowej coli? trzynaście; W półlitrowym opakowaniu jogurtu owocowego jest ich nawet dwadzieścia. Pijesz jogurcik truskawkowy na drugie śniadanie? To tak jakbyś wsunął prawie pół szklanki cukru. Co gorsza wiele osób łączy w ramach zdrowego śniadania owocowe jogurty z płatkami zbożowymi reklamowanymi jako „fit”, czyli wspomagającymi odchudzanie. Tymczasem owe płatki śniadaniowe często zawierają niewielki dodatek mąki pełnoziarnistej i witamin, bazę i tak stanowi wyrób z białej mąki, a zazwyczaj jeszcze dodany jest cukier. Łącząc jogurt owocowy i płatki typu ‘fit” otrzymujesz podwójnie przesłodzony posiłek. Myślisz, że to lepsze niż kanapka? Ja bym już wolała zjeść kanapkę :)
Najlepszą opcją jest zrobienie jogurtu owocowego samemu. Jeśli masz w domu blender, to wystarczy szklanka jogurtu naturalnego i 100 – 200g ulubionych owoców takich jak truskawki, maliny… Jeśli jesteś poza domem możesz do jogurtu naturalnego dodać trochę rodzynek, moreli suszonych lub suszonej żurawiny. Co prawda dostarczysz dodatkowych węglowodanów, ale nierafinowanych, a z nisko-przetworzonej, zdrowej żywności. Łyżka otrębów owsianych dodatkowo dostarczy błonnika, który korzystnie wpływa na poziom glukozy we krwi, zwiększa uczucie sytości, a także stanowi pożywkę dla probiotycznych bakterii obecnych w dobrej jakości bio-jogurtach.
Przy wyborze jogurtu nie powinniśmy kierować się tylko zawartością tłuszczu, a raczej zwrócić uwagę na cukier. Ograniczeniu powinny więc podlegać wszelkie jogurty i napoje mleczne owocowe, z ziarnami zbóż, gdyż są one na ogół znacznie dosładzane. Lepiej wybierać naturalne i dodać do nich owoce, płatki owsiane czy otręby. Najistotniejsze jest ograniczenie cukru w jogurtach! Dlatego proszę należy wybierać takie produkty jak jogurty naturalne, kefiry, maślanki (oczywiście wszystko nieowocowe).
Przeciętny jogurt owocowy zawiera cukier, syrop glukozowo fruktozowy, czasem karmel oraz barwniki i aromaty. To wszystko jest nam zbędne. Dobry jogurt powinien zawierać mleko i kultury bakterii. Najlepiej probiotycznych. Na opakowaniu należy szukać rodzaju, gatunku i szczepu bakterii np. Bifidobacterium (rodzaj), lactis (gatunek), DN-173010 (szczep).
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.