Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:52
Wczoraj:1720
W tygodniu:15880
W miesiącu:17413
Ogólnie:7174822

Kto jest online

10
Online

sobota, 07, czerwiec 2025 00:23

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





Na temat tego jakich produktów łączyć nie należy a które warto ze sobą mieszać domysły snuto już w starożytności. Patrząc na tego typu rozważania i wnioski z nich płynące, raczej potraktować je należy jako formę daleko posuniętej ezoteryki niż choćby zalążka nauki.  Skutkiem unikalnych połączeń surowców różnego pochodzenia bywały zazwyczaj magiczne mikstury o przeróżnych właściwościach. Jedne wzmacniały i dodawały siły, inne zmieniały stan postrzegania, a jeszcze inne truły i zabijały. Niemniej jednak  przyznać kategorycznie trzeba, że jeśli chodzi o łączenie i niełączenie pokarmów coś na rzeczy jest, istnieją bowiem takie produkty, które zestawiane razem wzajemnie oddziałują na siebie bądź też – na organizm, czego efekt może być bądź to korzystny bądź niepożądany.

Przykładowo – zalanie papryki chilli mlekiem zmniejszy jej właściwości drażniące, dodanie kiwi do żelatyny sprawi, że nigdy nie otrzymamy galaretki (żelatyna nie stężeje), a jak sytuacja wygląda z ogórkiem i pomidorem? Czy faktycznie istnieje jakieś uzasadnienie dla spożywania tych produktów z dala od siebie, czy też jest to wymysł rodem z ciemnogrodu?

Witamina C i askorbinaza

Pewnie jesteście zdziwieni dlaczego nie można łączyć pomidora z ogórkiem!? Przyznać trzeba, że źródło teorii mówiącej, iż łączenie ogórka i pomidora nie jest szczególnie fortunne wydaje się mieć dość dobre uzasadnienie. Dysonans pomiędzy tymi warzywami polega na tym, że jedno stanowi zagrożenie dla wartości odżywczej drugiego. Źródłem problemu jest ogórek, a dokładnie zawarta w nim askorbinaza, czyli enzym który rozkłada witaminę C obecną w pomidorach. Dzieje się to poprzez kontakt bezpośredni, czyli w sytuacji w której oba produkty pokroimy i zrobimy z nich sałatkę bądź też położymy jedno na drugim na kanapce. Pewne zagrożenie występuje jednak także w sytuacji w której do krojenia obu użyjemy tego samego noża. Oczywiście sytuacja ta nie dotyczy tylko i wyłącznie pomidorów. Askorbinaza obecna w ogórkach będzie podobnym zagrożeniem dla witaminy C obecnej w innych warzywach, jak choćby w paprykach, sałacie, pietruszce i wielu innych. Co ciekawe jednak źródłem problemów może być nie tylko ogórek, ale również inne warzywa, a także niektóre owoce! Przykładowo duże ilości wspomnianego enzymu zawierają również: marchewka, dynia, kapusta, kalafior, a nawet jabłka i banany! 

Nie należny też  łączyć ogórka z marchewką bo tym razem marchewka (a konkretnie askorbinaza z marchewki) pozbawi nas witaminy C z ogórka. Ogórek i marchewka nie są wyjątkowymi warzywami zawierającymi askorbinazę. Askorbinaza to naturalny “partner” witaminy C w roślinach, dzięki której możliwe jest przetwarzanie witaminy C do innych pożytecznych substancji. Ja zakwaszam sałatkę sokiem z cytryny,  więc askorbinaza przestała być aktywna, a witamina C uratowana ! Po za tym nawet jak jej nie zakwasimy to i tak nie zagrozi to naszemu zdrowiu, po prostu musimy dbać o to, aby jeść odpowiednią ilość warzyw w ciągu dnia, aby dostarczać ogółem odpowiednią ilość WITAMIN.

Jak widać problem askorbinazy jest powszechny i dotyczy wielu produktów. Wygląda wiec na to, że tak na dobrą sprawę, chcąc zachować pewną dawkę witaminy C dla siebie należałoby wiele warzyw i owoców jeść oddzielnie. W praktyce jednak tak nie jest.  To nie jest bowiem tak, że połączenie w jednym posiłku produktów zasobnych w witaminę C i zawierających askorbinazę doprowadzi do całkowitego wytępienia tej pierwszej. Pewne straty prawdopodobnie wystąpią, ale nie oznacza, że powinniśmy zawracać sobie nimi głowę. O wiele ważniejsze jest to by dbać o sposób obróbki wstępnej (mycie, krojenie) i termicznej żywności oraz o jej przechowywanie – gdyż to właśnie w przebiegu tych procesów straty witaminy C są największe. Warzywa i owoce najlepiej spożywać w postaci surowej, bezpośrednio po pokrojeniu (i obraniu) starając się nie narażać na dłuższą ekspozycję na działanie tlenu i światła. Jeśli na te aspekty zwrócimy uwagę, to łączenie ogórka z pomidorem nie będzie żadnym problemem. Także osoby dbające o urozmaicenie swojego menu, mogą spokojnie zjadać kanapki z pomidorem i ogórkiem, bez ryzyka niebezpiecznego wpływu na zdrowie :)

Komentarze   

#2 Adam1 2016-09-15 16:43
to tak jak herbata i cytryna :-) albo warzywa kapustne z rybami
#1 BORAT 2016-09-15 16:05
pomidor i ogórek ta prawda jest mi znana

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 730 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO