Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:4331
Wczoraj:7192
W tygodniu:31852
W miesiącu:18460
Ogólnie:5951622

Kto jest online

5
Online

piątek, 03, maj 2024 14:56

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





W dobie sklepów spożywczych na każdej ulicy nie musimy już robić zapasów. Jednak nawet niewielkie nadwyżki jedzenia należy odpowiednio zapakować. Właściwy sposób przechowywania żywności sprawi, że jedzenie nie straci smaku, nie spleśnieje ani się nie zepsuje. Jakie jedzenie ostatnio wylądowało w Waszym koszu na śmieci? Przeterminowany jogurt, spleśniałe owoce, a może zielona szynka? 

Co pewien czas media bombardują nas informacjami o stale rosnącej cenie żywności. Być może sami też zauważamy, iż za zwyczajową kwotę jaką niegdyś przeznaczaliśmy na zakupy spożywcze, dziś możemy kupić mniej. Niestety cena jedzenia ciągle wzrasta, tym bardziej musimy przedsięwziąć wszelkie środki by w naszych lodówkach marnowało się go jak najmniej. Ekonomiczne i ekologiczne podejście do życia pomału staje się nie tyle modą co koniecznością. Statystyki są alarmujące - w krajach rozwiniętych ludzie marnują coraz więcej żywności. Szacowana marnowana ilość jedzenia przez mieszkańców USA mogłaby w przybliżeniu przez rok wyżywić 2 miliardy ludzi. Oczywiście oprócz marnowania jej przez samych konsumentów dochodzą do tego również straty w transporcie i sprzedaży oraz w przemyśle gastronomicznym. Jednak mimo to liczba wyrzuconej żywności w gospodarstwach domowych jest oszałamiająca. Polsce jest daleko do takiego poziomu rozrzutności, jednak szacowane przez Bank Żywności dane i tak dobrze nie rokują. Ocenia się, iż w samym tylko bieżącym roku Polacy zmarnują 4 mln ton jedzenia czyli mniej więcej po 100 kg na osobę. To ogromne liczby, zwłaszcza jeśli pomyśli się o ludziach głodujących.

W czasach gdy sklepy wręcz uginają się od żywności wszelkiego typu, ludzie mają tendencję do nieprzywiązywania wagi do ilości kupowanego jedzenia (dopóki nie zmusi nas sytuacja życiowa). W dobie supermarketów, pojemnych wózków, nachalnej reklamy i rożnego typu promocji, kupowanie żywności "na zapas" lub na cały tydzień jest normą. Prowadzi to jednak do tego, iż często nadmiar żywności po prostu ląduje w koszu, gdyż nie zdążamy jej zjeść. Wszystkim zdarzyło się wyrzucić spleśniały ser, chleb lub przeterminowane wędliny i jogurty. Czy jest sposób aby temu przeciwdziałać ? Chcąc żyć ekonomicznie i w zgodzie z naturą powinniśmy pomyśleć o kwestii marnowania żywności w naszym domu. Róbmy zakupy z głową, najlepiej zaplanujmy na cały tydzień menu i tym torem idąc kupujmy potrzebną żywność. Nie wrzucajmy jedzenia do koszyka jak tylko poczujemy impuls lub zwabi nas wielka obniżka cen. Dobrym pomysłem jest robienie zakupów z niewielkim wyprzedzeniem czasowym. Pozwoli to dostosować nam ilość żywności do aktualnych potrzeb i skrócić czas jej przechowywania, a co za tym idzie zmniejszyć ilość odpadków i zepsutej żywności. Jednak równie ważne jak ilość kupowanego jedzenia jest prawidłowe jego przechowywanie.  Pomińmy fakt, że często wcale nie zwracamy uwagi na datę przydatności do spożycia. Wydaje się nam, zresztą błędnie, że jeśli jedzenie jest w lodówce, to już jest bezpieczne. Tymczasem trzymanie żywności w jednorazowych torebkach foliowych czy takich samych pojemnikach – nasz grzech powszedni – na pewno nie sprzyja jakości przechowywanych produktów, a co gorsza naszemu zdrowiu. Efekt – kawa bez zapachu, oślizłe wędliny, pleśniejące twarde sery. Produkty nie tylko tracą wartości odżywcze, smak i aromat, ale stają niebezpieczne dla naszego zdrowia.
Źle przechowywana żywność wysycha, a co gorsza się psuje – kwaśnieje, gnije, pokrywa się pleśnią, rozwijają się w niej bakterie. Bardzo niebezpieczna jest zwłaszcza pleśń. Odkrawanie kawałków nią pokrytych nic nie daje, gdyż jej „korzenie” znajdują się znacznie głębiej i tak naprawdę należy pozbyć się całego spleśniałego produktu. Nawet lodówki ze swoimi niskimi temperaturami nie ratują sytuacji.

Największymi wrogami przechowywanej żywności jest:

- powietrze

- wysoka temperatura

- wilgoć

Co zatem ratuje sytuację? Pozbycie się powietrza wraz z jego bakteriami oraz destrukcyjnej wilgoci i właściwy sposób przechowywania żywności, w odpowiednich foliach lub pojemnikach. Na rynku dostępnych jest wiele pojemników, folii aluminiowych i folii ochronnych do żywności. Wszystkie mają jednak tę wadę, iż działają głównie w celu odseparowania od siebie produktów w lodówce i zabezpieczenia ich przed wysychaniem. Nie wydłużają znacząco czasu przechowywania. Podstawową funkcją opakowania jest ochrona żywności przed zepsuciem w wyniku działania mikroflory oraz procesów chemicznych i fizycznych.


W tradycyjnych plastikowych opakowaniach czy foliach, żywność cały czas ma kontakt z tlenem przez co tylko zmniejszona temperatura w lodówce wpływa na wydłużenie czasu świeżości produktów. Jednak są też inne wielce przydatne i funkcjonalne sposoby na szybko psującą się żywność - są to pojemniki próżniowe, które przeznaczone są do przechowywania produktów spożywczych dla których zalecana jest ochrona przed wilgocią i powietrzem atmosferycznym (tlenem). Przechowywanie żywności w takich pojemnikach, w warunkach próżniowych, pozwala na 3-5 krotne wydłużenie świeżości produktów z zachowaniem ich naturalnego smaku i aromatu.

Pojemniki  próżniowe najlepiej nadają się dla:

•    świeżych warzyw, owoców,
•    ryb wędzonych i surowych,
•    mięs, drobiu, jaj, wędlin,
•    serów i serków,
•    suchej i suszonej żywności: ciastek, cukierków, czekolady, orzechów, chipsów, suszonych
owoców, herbaty, kawy, makaronu, płatków zbożowych itp.


Porównanie okresu przydatności popularnych produktów spożywczych przechowywanych w lodówce bez i w pojemniku próżniowym:


 

Produkty spożywcze
Przydatność bez pojemnika próżniowego Przydatność
w pojemniku próżniowym
Wołowina 2-4 dni 30-40 dni
Drób 2-3 dni 6-9 dni
Cała ryba 1-3 dni 4-5 dni
Twardy ser 15-20 dni 40-60 dni
Twaróg 5-7 dni 13-15 dni
Surowe warzywa 5 dni 18-20 dni
Świeże zioła 2-3 dni 7-14 dni
Świeże owoce 3-7 dni 8-25 dni
Desery 5 dni 10-18 dni
Ugotowane makarony 2-3 dni 8-12 dni
Ugotowane zupy 2-3 dni 8-12 dni
Pieczone mięso 2-3 dni 8-12 dni





Porównanie okresu przydatności popularnych produktów spożywczych przechowywanych w temperaturze pokojowej bez i w pojemniku próżniowym:


 

Produkty spożywcze
Przydatność bez pojemnika próżniowego Przydatność
w pojemniku próżniowym
Pieczywo 2-3 dni 7-8 dni
Ciasto i ciasteczka 2-3 dni 12 miesięcy
Surowy ryż, makaron 5-6 miesięcy 12 miesięcy
Kawa, herbata 2-3 miesiące 12 miesięcy
Żywność liofilizowana 1-2 miesiące 12 miesięcy
Wino 2-3 dni 20-25 dni
Napoje bezalkoholowe 7-10 dni 20-25 dni




Oczywiście powyższe dane należy traktować orientacyjnie. Ponieważ czas zachowania świeżości produktów zależy zarówno od ich składu jak i jakości. Przechowywanie żywności w warunkach próżniowych eliminuje działanie tlenowców, lecz nie zapobiega rozwojowi innych bakterii. System działania opakowań wykorzystujących próżnię jest bardzo prosty. Wystarczy tylko wypełnić pojemnik produktami do poziomu 15 - 20 mm od górnej krawędzi. Nałożyć pokrywę i przyłożyć pompkę do zaworu pod kątem 90°. Wykonać kilkanaście ruchów pionowych częścią ruchomą pompki do momentu pojawienia się oporu. Wtedy będziemy mieć pewność, iż zamknięta żywność jest wolna od dostępu powietrza, a co za tym idzie bakterii. Cały proces zamykania i otwierania pojemnika zajmuje kilka chwil. W celu otworzenia pojemnika wystarczy uchylić lekko ruchomą część zaworu by wprowadzić do środka powietrza. Jest to więc bardzo szybki i wygodny sposób przechowywania jedzenia. Funkcjonalna konstrukcja pojemników próżniowych pozwala również na wszechstronne ich zastosowanie w gospodarstwie domowym. Z powodzeniem można używać ich również do przechowywania leków, opatrunków czy kosmetyków. Zarówno nowoczesny kształt i różne wielkości tych przydatnych w kuchni sprzętów sprawiają, iż każdy znajdzie w nich coś dla siebie. Producenci oferują konsumentom szeroki wachlarz cenowy, różne wielkości, kształty a nawet kolory. Dzięki temu znajdą one miejsce w każdej kuchni.

Warto więc zastanowić się nad tego typu rozwiązaniami. Pojemniki te pozwolą nie tylko dłużej cieszyć się świeżą żywnością, lecz również oszczędzą nasz czas i pieniądze. A jak wiemy oba te produkty mają jedną wspólną cechę. Jest ich zawsze za mało.

Komentarze   

#2 Adam1 2016-09-22 19:29
sam miałem kiedyś problem z racjonalnymi zakupami na szczęście to się zmieniło nie robię już głupich zapasów
#1 BORAT 2016-09-22 19:21
a za oszczędzone pieniądze zafundować sobie wizytę w spa lub wybrać się na jakiś dobry film

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 524 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO