A tak wygląda rozkład spalania:
Etap 1:
Przez pierwsze 3 dni diety tracimy 70% wody, 5% białka, 25% tłuszczu.
Na skutek ograniczonego dopływu energii z pożywieniem organizm zaczyna spalać zapasy glikogenu, czemu towarzyszy utrata wody. Spadek wagi związany jest więc z odwodnieniem a nie z utratą tkanki tłuszczowej. Mimo to czujemy się lepiej.
Etap 2:
Do 13 dnia diety tracimy 19% wody, 12% białka, 69% tłuszczu.
Etap 3:
Między 13 a 24 dniem diety tracimy 15% białka, 85% tłuszczu
Waga znowu drgnie gdyż energia do funkcjonowania organizmu czerpana jest z "magazynu" czyli tkanki tłuszczowej, po woli następuje właściwy ubytek masy ciała. Ilość komórek tłuszczowych się nie zmienia a jedynie zmniejsza się ich objętość i waga. Jest to proces powolny ale za to daje długotrwałe efekty.
Etap 4:
Od 24 dnia diety tracimy 25% białka, 75% tłuszczu.
Waga znowu stoi - to znak że nasz organizm musi trochę odpocząć, aby przyzwyczaić się do zmniejszonej wagi i uznać ją za coś normalnego (a nie tylko stan przejściowy). Maleje całkowita przemiana materii, w związku z czym spada też zapotrzebowanie na energię.
Etap 5:
Do zrzucenia wagi potrzeba więc wytrwałości i konsekwencji. POWODZENIA !
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.