Białka serwatkowe są silnie termogenne. Po ich spożyciu wzrasta tempo przemiany materii i spalamy więcej kalorii. W praktyce można to wykorzystać podczas redukcji masy ciała stosując białko serwatkowe dla podkręcenia metabolizmu.
Warto wspomnieć, że zwiększenie spożycia protein pozwala zmniejszyć łaknienie. Nasz mózg jest wyczulony na podaż aminokwasów takich jak leucyna, a serwatka zawiera jej bardzo dużo. Badania naukowe potwierdzają, że przyjmowanie już niewielkich dawek białka serwatkowego przed posiłkami sprawia, że jemy mniej.
Włączenie białek serwatkowych do diety korzystnie wpłynąć może także na profil lipidowy krwi, skutkując poprawą wskaźników ryzyka chorób układu krążenia. W badaniach naukowych z udziałem ochotników z dyslipidemią zaobserwowano, iż konsumpcja protein serwatkowych (w przeciwieństwie do innych białek) pomaga obniżyć poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL – tzw. zły cholesterol) i podnieść poziom lipoprotein o wysokiej gęstości (HDL – tzw. dobry cholesterol).
Białko serwatkowe ma także ten walor, że nie obciąża przewodu pokarmowego, nie zalega na żołądku, trawione jest szybko i sprawnie. Po pierwsze ma to znaczenie dla ogólnie pojętego komfortu trawienia – ten walor jest niezwykle istotny zwłaszcza gdy spożywamy dużo pokarmu i dużo białka, np. w okresie budowania masy mięśniowej. Każdy kto miał okazję porównywać rozpuszczalność i smak różnych preparatów proteinowych wie, że te oparte na proteinach serwatkowych wypadają pod tymi względami lepiej niż inne białka, zwłaszcza te zawierające komponenty pochodzenia roślinnego.
Jedyną wadą odżywek serwatkowych jest sukcesywnie rosnąca cena. Warto jednak wydać trochę więcej w zamian za produkt o wyższej jakości.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.