Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:6368
Wczoraj:6443
W tygodniu:19760
W miesiącu:6368
Ogólnie:5939530

Kto jest online

4
Online

środa, 01, maj 2024 22:22

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Zapraszam do przeczytania bardzo ciekawego tekstu Krystiania Jendrychy, specjalisty ds. żywienia i suplementacji, współpracującego z Sylwetką i podzielenia się swoimi sugestiami na temat tłuszczy :) 

Patrząc na wiele diet odchudzających lub podstawowe posiłki Kowalskiego najczęstszym eliminowanym składnikiem jest tłuszcz. Ludzie stosujący taki model żywienia argumentują wybór chęcią szybkiej utraty wagi tłumacząc, że od tłuszczu się tyje. Kiedy sugeruję by zwiększyli ilość tłuszczy nasyconych pukają się w głowę odpowiadając, iż nadmiaru tłuszczy nasyconych wywołuje choroby serca. Czy na pewno tak jest?

 

Podstawowy podział tłuszczy o którym każdy słyszał to:
Tłuszcze nasycone, tłuszcze nienasycone oraz tłuszcze trans.
Tłuszcze nasycone : posiadają one łańcuch węglowy, który jest całkowicie nasycony wodorem, czyli między cegiełkami nigdzie nie ma podwójnego, ani potrójnego wiązania, gdzie można by coś dołączyć. Odporne na wpływ powietrza, temperatur, światła dzięki czemu nadają sie idealnie do smażenia. Tłuszcze te znajdziemy miedzy innymi w : żółtkach jaj, maśle, smalcu, oleju kokosowym, tłuste mięsa zwierzęce.

Tłuszcze nienasycone dzielące się na jednonienasycone oraz wielonienasycone.
Jednonienasycone nie są całkowicie "nasycone" wodorem, zawierają jedno reaktywne podwójne wiązanie w swojej strukturze molekularnej, przez co są mniej podatne na oksydację niż kwasy wielonienasycone, są dość stabilne choć mniej niż nasycone, do tej grupy należą np: oliwa z oliwek,awokado, oliwki.

Wielonienasycone zawierają wiele nienasyconych wodorem wiązań w swojej molekularnej strukturze, przez co są bardzo podatne na wpływ światła, temperatury czy powietrza.Warto zaznaczyć, że ich podatność na oksydację jest wysoka, do tej grupy należą np: olej rzepakowy, olej sojowy, olej słonecznikowy, olej kukurydziany,olej sezamowy, ryby morskie.

Tłuszcze trans :Tłuszcze poddane procesom uwodornienia- utwardzenia.
 Podczas utwardzania nienasyconych kwasów tłuszczowych w obrębie podwójnego wiązania zachodzi dwuetapowe przyłączenie atomów wodoru, w wyniku którego powstają nasycone (pojedyncze) wiązania pomiędzy atomami węgla. Etap ten jest odwracalny, zatem dochodzi do częściowego odtworzenia podwójnego wiązania, lecz wówczas powstają wiązania w konfiguracji trans. W efekcie w procesie częściowego utwardzania olejów roślinnych uzyskuje się mieszaninę kwasów tłuszczowych nasyconych i nienasyconych, wśród których dominują tłuszcze trans. W procesie hydrogenizacji płynne oleje roślinne zmieniają swój stan skupienia i staja się tłuszczami stałymi, a wówczas dochodzi do istotnych zmian pod względem ich właściwości zdrowotnych powstaje nowy tłuszcz zupełnie nie znany dla naszego organizmu i zupełnie nie występujący w naturze.

Ten toksyczny kwas tłuszczowy powoduje poważnie ingeruje w nasz stan zdrowia. Tłuszcze trans to wytwór technologiczny pozbawiony wartości odżywczych stanowiący puste kalorie, jeśli jesz margarynę, tłuszcze spożywcze lub hydrogenizowane oleje roślinne(będące popularnym dodatkiem spożywczym) to znaczy ze zjadasz tłuszcze trans.Większość pożywienia które kupujesz w sklepie lub zjadasz w restauracjach przygotowane jest na takim tłuszczu. Cała gama produktów jak ciastka, chipsy, produkty mrożone, słodycze są przepełnione transami.

Płynne oleje roślinne dostępne w sklepach też nie są dużo zdrowsze ponieważ pod wpływem temperatury potrzebnej w procesie jego estrakcji i rafinacji także powstają kwasy tłuszczowe trans, każdy olej który nie był tłoczony na zimno lub ''tłoczony za pomocą prasy "zawiera tłuszcze trans.Współczesna produkcja i przetwórstwo żywności stworzyło tłuszcze trans które są szkodliwe dla naszego zdrowia są jedną z przyczyn powstawania otyłości, chorób serca, arteriosklerozy (twardnienia tętnic).

Przedstawię może trochę inny pogląd niż prezentowany jest w mediach, kolorowych czasopismach itp. Są to moje przemyślenia, doświadczenia poparte literaturą. Nie namawiam nikogo również do rzucania się na tłuszcze, zdrowe odżywianie to całokształt diety a nie eliminowanie jednego składnika żywieniowego kosztem innych. Spożywanie tłuszczy nasyconych uważanej jest przez przeciętną osobę za grzech żywieniowy.
To błędne przekonanie po części jest wywindowane przez marketing w zakresie żywienia niskotłuszczowego podjęty przez przemysł spożywczy.

Prosta odpowiedz na to zagadnienie to zysk. Żyjąc w przeświadczeniu że tłuszcze to zło przeciętny Kowalski idzie do sklepu i widząc produkt light, bez tłuszczu twierdzi że może go zjeść bez wyrzutów sumienia wiec kupuje go więcej i więcej wydaje więcej napełniając kieszenie producentom.
W całym tym marketingowym chaosie chodzi o zysk, a nie o zdrowie. Jemy więcej produktów niskotłuszczowych, a tyjemy- obecnie ludzie ważą więcej niż kiedyś.

Nisko tłuszczowe jedzenie powtarzane w telewizji, czasopismach, radiu stało się dla nas synonimem zdrowia. Codziennie widzę jak ludzie kupują mięso prosząc o to jak najmniej tłuste traktując tłuszcz jak coś co by ich miało zabić. Tłuszcz nadaje smak jedzeniu. Produkty niskotłuszczowe nie są tak smaczne wiec producenci dodają więcej cukrów, wzmacniaczy smaku by zwiększyć ich atrakcyjność. Wszystko co kupujemy jest niskotłuszczowe, ale za to bogato węglowodanowe i obfitujące w cukry wszelkiego rodzaju glutaminiany sodu. Kilka słów o tych złych paskudnych znienawidzonych przez ludzi tłuszczach. Tłuszcze stanowią główny budulec każdej komórki ludzkiego ciała.

Tłuszcze tworzą błonę komórkową - warstwę skóry utrzymując komórki razem. Komórki serca, płuc, nerek i pozostałych organów zależą od spajającego je tłuszczu. Mózg składa się z tłuszczu i cholesterolu. Tłuszcze są odpowiedzialne również za prawidłową równowagę hormonalna. Hormony to główne regulatory metabolizmu, wzrostu, rozwoju, rozmnażania się i innych procesów. Dieta bez tłuszczu prowadzi do obniżenia układu immunologicznego co wiąże się z częstymi chorobami. Układ odpornościowy nie tylko chroni nas przed chorobami zakaźnymi ale również przed stanami zwyrodnieniowymi.

Jeśli nasz układ immunologiczny jest zachwiany nie działa odpowiednio, nie obroni i nas przed powstawaniem nowotworów.

Każdy z nas posiada komórki rakowe, nasz układ immunologiczny działający odpowiednio niszczy komórki nowotworowe jeśli jego działanie jest nie odpowiednie z braku tłuszczy lub niedoborów składników odżywczych wówczas nowotwór się rozwija. Jednym słowem życie bez tłuszczu jest nie możliwe.
Należy więc mądrze wybierać tłuszcze, tłuszcze i oleje odżywiały ludzkość od pokoleń, wybierajmy tłuszcze i oleje naturalne takie, które są z najprostszych metod pozyskiwane jak oliwa z oliwek, olej kokosowy, masło, tłuszcze zwierzęce, żółtka jaj itp.

Wystrzegajmy się tłuszczów trans które w połączeniu z cukrami tworzą straszna truciznę dla naszego organizmu i to one stanowią dla nas największe zagrożenie w dobie cywilizacji.

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 967 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO