Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:7230
Wczoraj:7028
W tygodniu:28809
W miesiącu:163342
Ogólnie:5715978

Kto jest online

4
Online

czwartek, 28, marzec 2024 23:20

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 Kurczak, indyk, wołowina…Dieta sportowca nie musi opierać się jedynie na tych produktach, powtarzanych w kółko, przyrządzanych na miliony sposobów. Drób, wołowina czy wieprzowina także mogą w pewnym momencie się znudzić i przyprawiać o mdłości na samą myśl. Każdą dietę można jednak urozmaicić, jeśli tylko się tego chce. To może czas na rybkę;)?

 

Ryby, jako składnik diety powinny być niezastąpione w każdym jadłospisie, chodź dość często są przez nas pomijane na rzecz innego mięsa, a przecież posiadają tak wiele wspaniałych właściwości ! Każdy z nas zna tran – środek wytwarzany z wątroby niektórych ryb, bardzo powszechnie stosowany w lecznictwie oraz jako suplement diety. Zawiera on witaminy (w szczególności A, D, B oraz E, kwasy tłuszczowe nienasycone ( omega-3, omega-6) oraz wiele mikroelementów, m.in. selen, magnez, fosfor, jod oraz potas.

Jeśli chodzi o skład mięsa ryb, jest to jedno z najlepszych źródeł białka bardzo wysokiej jakości, które przyswajalne jest w około 93-98% ( w innych mięsach około 87-89%), dodatkowo zawiera także niezbędny dla naszego organizmu aminokwas metioninę. Ryby, jako owoc morza nie zawierają w swym mięsie węglowodanów, co bardzo sprzyja niektórym dietom. Najczęściej musimy jednak pamiętać o ich uzupełnieniu.

Jakie ryby wybierać? Dla osób trenujących wyborem najlepszym będą ryby morskie, ze względu na małą ilość toksyn. Ryby są także produktami niskokalorycznymi, ryby bardziej tłuste zawierają za to więcej tłuszczów omega 3.

Różnorodność przyrządzania rybiego mięsa jest ogromna - pieczenie, gotowanie na parze, wędzenie (chodź zarówno w wędzeniu jak i smażeniu należy zachować umiar!), marynowanie, także różne jego formy – carpaccio, tatar, filet. Gama przypraw i dodatków, które pasują do ryb także jest w stanie sprostać wymaganiom każdego – lubiących kwaśne, słone, słodkie czy orientalne akcenty ; )

Warto więc może pomyśleć, wprowadzić do swojej diety coś innego, przy okazji serwując sobie zastrzyk zdrowych składników oraz wspaniałego smaku i lepszego samopoczucia; )?

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 383 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO