Ryby, jako składnik diety powinny być niezastąpione w każdym jadłospisie, chodź dość często są przez nas pomijane na rzecz innego mięsa, a przecież posiadają tak wiele wspaniałych właściwości ! Każdy z nas zna tran – środek wytwarzany z wątroby niektórych ryb, bardzo powszechnie stosowany w lecznictwie oraz jako suplement diety. Zawiera on witaminy (w szczególności A, D, B oraz E, kwasy tłuszczowe nienasycone ( omega-3, omega-6) oraz wiele mikroelementów, m.in. selen, magnez, fosfor, jod oraz potas.
Jeśli chodzi o skład mięsa ryb, jest to jedno z najlepszych źródeł białka bardzo wysokiej jakości, które przyswajalne jest w około 93-98% ( w innych mięsach około 87-89%), dodatkowo zawiera także niezbędny dla naszego organizmu aminokwas metioninę. Ryby, jako owoc morza nie zawierają w swym mięsie węglowodanów, co bardzo sprzyja niektórym dietom. Najczęściej musimy jednak pamiętać o ich uzupełnieniu.
Jakie ryby wybierać? Dla osób trenujących wyborem najlepszym będą ryby morskie, ze względu na małą ilość toksyn. Ryby są także produktami niskokalorycznymi, ryby bardziej tłuste zawierają za to więcej tłuszczów omega 3.
Różnorodność przyrządzania rybiego mięsa jest ogromna - pieczenie, gotowanie na parze, wędzenie (chodź zarówno w wędzeniu jak i smażeniu należy zachować umiar!), marynowanie, także różne jego formy – carpaccio, tatar, filet. Gama przypraw i dodatków, które pasują do ryb także jest w stanie sprostać wymaganiom każdego – lubiących kwaśne, słone, słodkie czy orientalne akcenty ; )
Warto więc może pomyśleć, wprowadzić do swojej diety coś innego, przy okazji serwując sobie zastrzyk zdrowych składników oraz wspaniałego smaku i lepszego samopoczucia; )?