Warzywa są bardzo dużym zbiorem wielu witamin. Powinny być one niezbędnym elementem naszej diety, a nie zawsze o tym pamiętamy.
Ja doceniłam wartość warzywa dopiero na diecie ketogennej :D
Często są obfite w witaminę C, przeciwutleniacz, witaminy z grupy B, która jest odpowiedzialna za prawidłowe działanie układu nerwowego, występują też witaminy rozpuszczalne w tłuszczach.
Bardzo dużą zaletą warzyw jest wysoka gęstość odżywcza. Zawierają dosyć mało kalorii w porównaniu do swojej objętości. Można więc urozmaicać i uzupełniać sobie nimi posiłki zwiększając automatycznie ich objętość i zaspokajając uczucie głodu. Dodatkowo nie dostarczają zbyt dużo energii. Spore znaczenie ma to w dietach redukcyjnych, kiedy bilans kaloryczny jest ujemny. Spora porcja warzyw w posiłku pozwoli zaspokoić uczucie łaknienia jednocześnie dostarczając do organizmu wielu dobroczynnych składników.
Jeśli masz problem z wysokim cholesterolem, warzywa są w stanie go obniżyć. jeśli masz problem z układem trawiennym, warzywa są źródłem niezbędnego błonnika i poprawiają perystaltykę jelit. Wypełniając żołądek hamuje łaknienie, a także przyczynia się do zmniejszenia skoków glukozy we krwi.
Dzięki temu, że warzywa są źródłem potasu, magnezu, wapnia i sodu stanowią ważny element diety, dzięki któremu jesteśmy w stanie utrzymać prawidłową równowagę kwasowo- zasadową. Jest to istotne, ponieważ skutki zakwaszenia organizmu są bardzo rozległe i trudne do zdiagnozowania. Przekłada się to między innymi na: pogorszenie kondycji fizycznej, psychicznej, zaburzenia nerwowo-mięśniowe, nasilony katabolizm białek, problemy z układem ruchu czy cerą.
Komentarze
Kanał RSS z komentarzami do tego postu.