Jak w każdej kategorii, musimy i w przypadku grilla pamiętać o jednej, najważniejszej zasadzie, jaką jest po prostu UMIAR oraz zdrowy rozsądek. Wybór produktów, które umieścimy na grillu (węglowym – najmniej polecanym, gazowym czy też specjalnej patelni, która jest najlepszym rozwiązaniem) należy tylko do nas i to powinno być kluczem udanego i w miarę możliwości zdrowego grillowania.
Mięso – czyli główny składnik naszych grillowanych zestawów. Dlaczego ten proces obróbki termicznej produktów określany jest za bardzo szkodliwy? Ano dlatego, ze podczas kontaktu z wysoką temperaturą, z przygotowywanego mięsa wytapia się tłuszcz, który spada na rozżarzony węgiel, a następnie spala się, przekształcając przy tym w lotne, bardzo szkodliwe związki, a następnie osiada.. na naszym jedzeniu. Nie brzmi to dobrze. Logicznie rozpatrując więc rodzaj wybieranego na grilla mięsa, powinno być ono stosunkowo chude, unikajmy tłustego boczku oraz kiełbas, z których uwalnia się do ognia bardzo dużo tłuszczu, a dodatkowo są one bardzo kaloryczne. Powinniśmy też zaprzestać stosowania oleju jako składnika marynaty dla osobiście przygotowywanych przekąsek. Wybierzmy zamiast tego ryby oraz drób. Dobrym sposobem tworzenia swego rodzaju bariery dla bezpośredniego kontaktu produktów z ogniem oraz ze szkodliwymi związkami jest stosowanie aluminiowych tacek oraz folii.
Bardzo nie wskazaną, a wręcz zabronioną pod względem wpływu na nasze zdrowie jest jedzenie produktów bardzo odymionych oraz spalonych produktów, które są składowiskiem jedynie szkodliwych substancji.
Do mięsnych dań z grilla spożywaj jako dodatek składniki, które zawierają antyoksydanty- świeże warzywa komponuj z ziołami oraz bogatymi w witaminę C, A oraz E zdrowymi tłuszczami (oliwa, olej lniany, rzepakowy, z pestek winogron) i wszystko popijaj świeżo wyciskanymi sokami, a nie alkoholem. Piwo m.in. wzmaga apetyt, zjesz więc o wiele więcej, każdy alkohol zaś działa prooksydacyjnie i wzmaga działanie tak niebezpiecznych dla nas wolnych rodników. Warzywa nie muszą być grillowane same, można komponować je z serami, sosami i różnego rodzaju mieszankami przypraw,jest bardzo wiele opcji, każdy więc znajdzie coś dla siebie; )
Najlepiej także, abyśmy skorzystali z darów technologii i wykorzystywali raczej grille gazowe oraz specjalne patelnie, unikajmy zaś rozpalania grilla węglowego.
Możemy więc w weekendowe popołudnie pozwolić sobie na grilla i rozkoszować się klimatem – nie można bowiem dać się zwariować w kwestii diety i dla komfortu psychicznego i zachowania zdrowej relacji z jedzeniem warto czasem pozwolić sobie na chwilę przyjemności, ale.. zdrowej przyjemności. Stosujmy się więc do owych zasad i wybierajmy to, co nam służy lub chociażby nie szkodzi. Cieszmy się jedzeniem w zdrowy sposób ; ))