Aby pokryć nasze dzienne zapotrzebowanie na błonnik, powinniśmy spożywać warzywa oraz produkty pełnoziarniste w każdym spożywanym przez nas posiłku. Jest to grupa substancji pochodzenia właśnie roślinnego, należących do węglowodanów złożonych. Nie ulegają one trawieniu i nie jest przyswajalny w organizmie człowieka, gdyż nie ulega wchłanianiu w przewodzie pokarmowym. W jego skład wchodzą rozpuszczalne w wodzie celulozy, hemicelulozy oraz ligniny, a także pektyny, śluzy i gumy w wodzie nierozpuszczalne.
Jeśli chodzi o jego pozytywny wpływ na funkcjonowanie naszego organizmu oraz jego komfort, na pewno musimy wspomnieć, że zapobiega on zaparciom, pobudzając perystaltykę jelit poprzez zwiększanie swojej objętości pod wpływem wody. Pomaga on także przy biegunkach, chodź w zbyt dużej ilości, zwłaszcza przy gwałtownym wzroście jego poziomu może ją także wywołać !
Błonnik wpływa pozytywnie na usuwanie toksyn i substancji rakotwórczych z organizmu, reguluje także poziom glukozy we krwi oraz obniża poziom cholesterolu. Błonnik przede wszystkim wspomaga także odchudzanie !:) Wchłania on bowiem wodę i wypełniając żołądek zmniejsza uczucie głodu.
Mimo, ze niesie za sobą wiele korzyści, należy także uważać na poziom jego spożycia. Jak już wyżej wspomniałam, może on wywołać biegunkę, a także wzdęcia i ból brzucha. Dodatkowo błonnik zawarty w niektórych z suplementów diety dostępnych na rynku może zwiększać swoją objętość pod wpływem wody do tego stopnia, że istnieje ryzyko jego utknięcia w przewodzie pokarmowym. Starajmy się więc spożywać błonnik z jak najbardziej naturalnych źródeł.
Błonnik w nadmiarze może także ograniczyć wchłanianie żelaza, wapnia oraz cynku, jak również obniżyć skuteczność tabletek antykoncepcyjnych.
Pamiętajmy więc o spożywaniu kasz, produktów zbożowych pełnoziarnistych, oraz takich warzyw i owoców, które posiadają drobne pestki. Duża jego ilość znajduje się także w kukurydzy, marchwi, nasionach roślin strączkowych.
Wspomóż swój układ pokarmowy, zapewnij jemu i sobie komfort ;)