Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:729
Wczoraj:1334
W tygodniu:7778
W miesiącu:16509
Ogólnie:7233128

Kto jest online

9
Online

sobota, 12, lipiec 2025 16:06

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 

Czas leci, wszystko się zmienia, ale często (na szczęście!) na lepsze – aktualnie w mediach i internecie powstała pewnego rodzaju moda na zdrowe odżywianie się lub chociażby wybieranie mniejszego zła i wprowadzanie do swojej diety odpowiednich produktów. Skupiamy się na glutenie, tłuszczach, antyoksydantach, często nie mając pojęcia o pewnych zależnościach żywieniowych. Istnieją produkty, które należą do tej 'jasnej' strony mocy i dają nam z reguły dużo dobrego, jednak w nieodpowiednim połączeniu mogą wpływać wręcz negatywnie na wchłanianie składników pokarmowych i zaburzać naszą dietę.

 

Najpopularniejszym, znanym większości ludzi błędem jest łączenie ze sobą ogórków oraz pomidorów, papryki, brokułów czy brukselki. Są to warzywa bardzo bogate w witaminę C, która jest niszczona przez enzym askorbinazę obecną w ogórkach. Relacja ta więc totalnie się wyklucza.

Substancje zwane fitynianami utrudniają przyswajanie i trawienie białek, magnezu, molibdenu, miedzi oraz żelaza z naszych posiłków. Bardzo dużo tego składnika znajduje się w otrębach pszennych, które są nie przetworzone, zamiast ciągłego jedzenia chleba razowego i otrębów – eksperymentujmy więc. Fityniany znajdują się także paradoksalnie w nasionach warzyw strączkowych, które są jednym z najlepszych źródeł białka roślinnego. Zawierają także inne substancje, wywołujące zaburzenia układu pokarmowego oraz utrudniające przyswajanie białka. Trzeba je więc dość długo moczyć przed procesem gotowania.

Kłopoty z tarczycą, zaburzenia miesiączkowania oraz łamliwość włosów i paznokci może być powodowane różnymi czynnikami, ale m.in. także niedoborem jodu w naszym organizmie. Goitrogeny są substancjami, które znacznie utrudniają przyswajanie tego ważnego pierwiastka z posiłków. Duże ilości tej substancji znajdują się w np. kalafiorze, brokułach, orzeszkach ziemnych i brukselce.

Niedobory witaminy B1, żelaza i wapnia osłabiają pamięć, koncentrację i często pogarszają naszą kondycję fizyczną. Na obniżenie ich przyswajania działają taniny, występujące przede wszystkim w kawie oraz wielu rodzajach herbat. Najlepszym rozwiązaniem było by więc unikanie picia ich w trakcie posiłków oraz do pół godziny po nich.

 

 

 

 

 

 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 594 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO