Wielokrotnie wśród osób zarówno będących na diecie jak i nie, tłuszcz kojarzy się negatywnie. Sądzimy, że jest on nam zbędny – zarówno ten w pożywieniu, jak i na naszych biodrach, udach czy brzuchu, a także że jest winowajcą wszystkiego. Nie każdy zdje sobie jednak sprawę jak ważną rolę pełni on w naszym organizmie. Te związki organiczne, będące estrami wyższych kwasów tłuszczowych, złożonych głównie z wodoru, tlenu i węgla z glicerolem są nam niezbędne.
Niezdrowym jest i nierozsądnym nadmiernie ograniczać tłuszcze. Pełnią one funkcje m.in. energetyczną (organizm uzyskuje ok. 37,7 kJ energii z jednego grama tłuszczu), budulcową dla błon komórkowych, stanowią też izolację cieplną, materiał zapasowy i osłonę mechaniczną, dzięki czemu łatwiej jest nam adaptować się do różnych temperatur. Tłuszcz gromadzi także wodę, stanowią materiał do syntezy niektórych hormonów i odgrywa bardzo dużą rolę w utrzymaniu ich prawidłowej gospodarki. Dodatkowo, kto nie przyzna, zę potrawy z dodatkiem tłuszczu smakują po prostu lepiej? Zmniejszają one także wydzielanie soków żołądkowych, dzięki czemu szybko dają uczucie sytości. Niektóre witaminy niezbędne dla naszego organizmu rozpuszczalne są właśnie w łuszczach (A,D,E,K), aby więc móc je przyswoić tłuszcze są niezastąpione.
Tłuszcze nasycone są tymi, które powinniśmy delikatnie w diecie ograniczyć, chodź nie jest to zadanie łatwe, ponieważ są to głównie tłuszcze odzwierzęce. Najzdrowszymi tłuszczami są te nienasycone, zarówno jednonasycone , jak i te wielonasycone, czyli m.in. omega 3 i omega 6. Zmniejszają one ryzyko miażdżycy oraz wielu innych chorób, w tym nowotworowych.
Najbardziej zminimalizowane przez nas powinno być spożywanie tłuszczów trans, które powstają w procesie utwardzania kwasów tłuszczowych.
W kwestii spożywania tłuszczu musimy zastosować taktykę taką, jak i tak naprawdę ze wszystkim – wszystko dobre, ale z umiarem. Zwłaszcza, że w dbaniu o nasze zdrowie i sylwetkę akurat nie ilością, a jakością powinniśmy się sugerować. Biorąc pod uwagę jak złe konsekwencje dla organizmu powoduje nadmierne odtłuszczenie ciała w przypadku skrajnych redukcji (osłabienie, ogromne problemy hormonalne) czy zaburzeń odżywiania – obraz zapotrzebowania na tłuszcze rysuje się sam.
Uzupełniać tłuszcze możemy zarówno dietą, jak i innymi środkami, ponieważ wśród nienasyconych kwasów tłuszczowych istnieją także takie, których niestety nasz organizm sam wytwarzać nie potrafi. Muszą być one dostarczane z zewnątrz, aby zapobiec różnym negatywnym skutkom ich niedoboru, takim jak różne zmiany skórne, stany zapalne, wrażliwość na infekcje.. Nie dotyczy to jedynie sportowców, a każdego z nas, jednak istnieje zależność, że im większa aktywność fizyczna, tym większe zapotrzebowanie na uzupełnianie tych składników.