Większość powszechnie i w zastraszającej ilości występujących aktualnie chorób związana jest z nieodpowiednią dietą. Zbyt dużo bardzo mocno przetworzonej żywności, napakowanej konserwantami, dodatkowo niezbilansowanej i cukrzyca, udary, miażdżyca nadciśnienie czy inne choroby gotowe. Ważna jest więc świadomość, że musimy wspomagać się w jakiś sposób, najlepiej właśnie zmianą podejścia do jedzenia. Nie trzeba specjalnie dużo kombinować, aby dostarczać sobie odpowiednich składników.
Jednym ze znaych produktów, określanych mianem superfoods są jagody goji. Zawierają wysoką ilość witaminy C i innych antyoksydantów, jednak akurat witamina C jest bardzo wrazliwa m.in. na temperaturę, a więc suszone jagody goji, które najczęściej spożywamy mogą nie zawierać jej aż tyle. Za to mamy swoją rodzimą roślinę, której swieże lub suszone owoce zdobedziemy bez problemu – żurawina; )! Zawiera ona dodatkowo także beta-karoten oraz flawonoid, chroniące nasze serce i układ krążenia, jest także pomocna przy stanach zapalnych dziaseł, usuwaniu kamienia nazębnego, a również w przypadku problemów z układem moczowym. Poza dodatkowymi właściwosciami jest ona również tańsza. Jest to doskonały dodatek m.in. do owsianek i omletów.
Wzmacnianie odporności organizmu, właściwości lecznicze i przeciwutleniające są przypisywane także sokowi z noni. Nie można zarzucić mu braku pozytywnego wpływu na nasz organizm, jednak nasze rodzime odpowiedniki także bardzo dobrze sobie radzą ! Sok z czarnego bzu lub tez aronii posiadają dodatkowo właściwości rozgrzewające, przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Mają one silniejsze właściwości prozdrowotne, a dodatkowo są łatwiej dostępne !
Wszechobecne nasiona chia to również mocno popularyzowany produkt spożywczy o bardzo dobrych właściwościach. Zawierają one bardzo dużo błonnika, dzięki swojej konsystencji mogą być również bardzo wszechstronnie wykorzystywane. Nasze siemię lniane mimo,ze zawiera mniej błonnika, jest o wiele bardziej bogate w kwasy omega 3. Wspomaga więc ono obniżanie poziomu złego cholesterolu we krwi, a dodatkowo wspomaga pracę mózgu i odporność organizmu. Jeśli o sam błonnik chodzi, to nasiona chia można zastąpić także wieloma roślinami strączkowymi, kaszą gryczaną czy otrębami.
W naszym jesiennym jadłospisie powinna znaleźć się także na topie aktualnie dynia! Mnóstwo dobroczynnych składników, a do tego świetny smak i szerokie możliwości, jeśli chodzi o przygotowanie – od zup do ciast. Zapewnia nam także w bardzo znacznym stopniu pokrycie zapotrzebowania na witaminę A, wapń, potas oraz dostarcza karotenoidów.
Bogactwem ważnych składników charakteryzuje się także jarmuż. Dostarcza nam dużo wapnia, żelaza, magnezu, cynku i fosforu, a także przeciwutleniaczy jak np. nadający liściom zielony kolor chlorofil, luteinę oraz witaminę C.
Większość produktów zbożowych nie należy do produktów zasadotwórczych. Jednym z nielicznych z nich jest kasza jaglana. Zawiera sporo krzemu, a także witamin z grupy B, lecytynę, potas, fosfor i wapń. Dostarcza węglowodanów złożonych oraz białka, przy tym nie zawierając glutenu. Dzięki swemu niezbyt decydującemu smakowi może być ona bardzo wszechstronnie wykorzystywana, bardzo urozmaicana różnymi składnikami, które nadadzą jej charakteru.
Skarbnica żelaza oraz wapnia, a także witaminy C? Oczywiście natka pietruszki. Nie musi stanowić ona jedynie nielubianej ozdoby na zupie, warto poznać jej dobroczynne właściwości i wykorzystywać je oraz jej bardzo interesujący aromat i smak.
Wymienione powyżej produkty charakteryzują się naprawdę ciekawymi właściwościami i warto jest przyjrzeć się im i nieco zwiększyć swoje spożyci w ich przypadku. Lepiej jest zapobiegać wielu dolegliwościom, a przy okazji urozmaicać swoja dietę, próbując nowych rozwiązań, zamiast doprowadzać do nieprzyjemnych skutków niedoborów w organizmie. Przy okazji możemy natknąć się na naprawdę smaczne i przełamujące rutynę w kuchni połączenia i rozwiązania; )