Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, to izomery powstałe w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Wówczas mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze mają wielkie znaczenie dla zdrowia, są niezbędnym elementem prawidłowego żywienia...
Powinny być zawarte w naszej diecie. Ale trzeba umieć rozróżniać tłuszcze dobre od tłuszczu złego. Do tych złych należą właśnie bogate w kwasy tłuszczowe trans. Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom cholesterolu całkowitego we krwi, w tym także cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe trans różnią się od dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych położeniem podstawników przy wiązaniu wielokrotnym. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne w diecie, ich spożycie niesie wiele korzyści dla organizmu. Korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, takie jak np. omega-3 oraz omega-6, występują w naturze, ich duże ilości zawierają, np. ryby morskie, siemię lniane, słonecznik, orzechy włoskie oraz oliwa z oliwek. Tłuszcze trans występują w żywności pochodzenia zwierzęcego w niewielkich ilościach i w tej postaci są nieszkodliwe. Kiedy jednak pozyskuje się je w procesie produkcji przemysłowej, pod postacią utwardzonego tłuszczu roślinnego, tłuszcze trans stają się niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Produkt, który ma przedłużyć okres trwałości wyrobów spożywczych oraz polepszać ich smak i konsystencję, w rzeczywistości powoduje wzrost poziomu cholesterolu LDL, który z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń pracy serca i naczyń krwionośnych oraz poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 1 i typu 2, rak, alergia oraz depresja. Utwardzane tłuszcze roślinne często wykorzystywane są w punktach gastronomicznych np. do smażenia potraw, a to ze względu na ich walory smakowe oraz możliwość wielokrotnego użytku. Można je znaleźć także w całej gamie produktów spożywczych, powszechnie dostępnych w sklepach, np. znajdziemy je w chipsach, frytkach, gofrach oraz ciastkach. Aby uniknąć spożywania tłuszczy trans musimy wystrzegać się przemysłowo przetworzonej żywności z długim okresem przydatności do spożycia. A przy tym wybierając pokarmy białkowe i mleko o niskiej zawartości tłuszczów, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Zastępując margarynę dobrymi tłuszczami roślinnymi, oliwą z oliwek, słonecznika,lnu lub olejem rzepakowym.