Logowanie

Kurs Trenera

Paco Power

Licznik Odwiedzin

Dzisiaj:664
Wczoraj:7164
W tygodniu:36551
W miesiącu:124145
Ogólnie:5859943

Kto jest online

5
Online

sobota, 20, kwiecień 2024 02:21

Produkty na Allegro

Nasz kanał filmowy

KS PACO

GH Twierdza Zamość

PACO Warszawa

Taniesuple.org

PACOPOWER

Promowane produkty

PACO POWER Multi-Vitamin

PACO POWER Multi-Vitamin

Karta Dużej Rodziny

Lubelska Karta Seniora





LUBIKA





 

Tłuszcze trans, czyli utwardzone oleje roślinne, są uznane za najbardziej szkodliwy dla zdrowia typ kwasów tłuszczowych. Tłuszcze trans, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe typu trans, to izomery powstałe w wyniku utwardzenia olejów roślinnych. Same oleje roślinne są zdrowe, ale proces utwardzania powoduje, że zmieniają się ich właściwości. Wówczas mogą być groźniejsze dla zdrowia niż i tak bardzo niezdrowe nasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze mają wielkie znaczenie dla zdrowia, są niezbędnym elementem prawidłowego żywienia...

Powinny być zawarte w naszej diecie. Ale trzeba umieć rozróżniać tłuszcze dobre od tłuszczu złego. Do tych złych należą właśnie bogate w kwasy tłuszczowe trans. Tłuszcze trans są bardzo szkodliwe dla naszego zdrowia. Zwiększają poziom cholesterolu całkowitego we krwi, w tym także cholesterolu LDL. Kwasy tłuszczowe trans różnią się od dobrych nienasyconych kwasów tłuszczowych położeniem podstawników przy wiązaniu wielokrotnym. Nienasycone kwasy tłuszczowe są niezwykle ważne w diecie, ich spożycie niesie wiele korzyści dla organizmu. Korzystne dla zdrowia kwasy tłuszczowe, takie jak np. omega-3 oraz omega-6, występują w naturze, ich duże ilości zawierają, np. ryby morskie, siemię lniane, słonecznik, orzechy włoskie oraz oliwa z oliwek. Tłuszcze trans występują w żywności pochodzenia zwierzęcego w niewielkich ilościach i w tej postaci są nieszkodliwe. Kiedy jednak pozyskuje się je w procesie produkcji przemysłowej, pod postacią utwardzonego tłuszczu roślinnego, tłuszcze trans stają się niebezpieczne dla zdrowia człowieka. Produkt, który ma przedłużyć okres trwałości wyrobów spożywczych oraz polepszać ich smak i konsystencję, w rzeczywistości powoduje wzrost poziomu cholesterolu LDL, który z kolei zwiększa ryzyko wystąpienia zaburzeń pracy serca i naczyń krwionośnych oraz poważnych chorób przewlekłych, takich jak cukrzyca typu 1 i typu 2, rak, alergia oraz depresja. Utwardzane tłuszcze roślinne często wykorzystywane są w punktach gastronomicznych np. do smażenia potraw, a to ze względu na ich walory smakowe oraz możliwość wielokrotnego użytku. Można je znaleźć także w całej gamie produktów spożywczych, powszechnie dostępnych w sklepach, np. znajdziemy je w chipsach, frytkach, gofrach oraz ciastkach. Aby uniknąć spożywania tłuszczy trans musimy wystrzegać się przemysłowo przetworzonej żywności z długim okresem przydatności do spożycia. A przy tym wybierając pokarmy białkowe i mleko o niskiej zawartości tłuszczów, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe, warzywa i owoce. Zastępując margarynę dobrymi tłuszczami roślinnymi, oliwą z oliwek, słonecznika,lnu lub olejem rzepakowym.

 

 

 

Zaloguj się, by móc komentować

Nasz Sklep on-line



 









Partnerzy





Zadanie w zakresie wspierania i upowszechniania kultury fizycznej realizowane jest przy pomocy finansowej Miasta Lublin

























 


















OFERTA WYNAJMU

Gościmy

Odwiedza nas 411 gości oraz 0 użytkowników.

Dawne Kino

Paco Zana 72

Spot PACO

Spot sklepu PACO

Kluby Sportowe PACO