Kluczowy wpływ na właściwości zdrowotne spiruliny i jej wartość odżywczą mają; białka i pochodne peptydów, w każdej komórce spiruliny znajduje się prawie trzykrotnie więcej białka niż w mięsie. Białka te dostarczają 18 aminokwasów, w tym 8 aminokwasów egzogennych, czyli tych, które muszą być dostarczane z pożywieniem, ponieważ organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć. Wysokowartościowe białko spiruliny jest łatwo i w pełni przyswajalne, nie wywołuje alergii, więc polecane jest osobom uczulonym na mleko krowie oraz weganom i wegetarianom. Białko spiruliny pełni też funkcje ochronne, regulujące i lecznicze w organizmie. Spirulina także pomaga w odchudzaniu, ponieważ pozwala ograniczyć nadmierne spożycie pokarmów. Barwnik spiruliny działa antyoksydacyjnie, dzięki czemu zwalcza wolne rodniki. Spirulina to źródło wolno uwalnianej energii, dzięki czemu normuje poziom glukozy we krwi. Pomaga uniknąć anemii, osteoporozy oraz problemów w obszarze układu nerwowego, dzięki zawartości w niej witamin głównie z grupy B oraz C, D, E i minerałów szczególnie żelazo w łatwo przyswajalnej formie oraz wapń. Pobudza sprawność układu odpornościowego dzięki kwasom tłuszczowym. Spirulina ma cenne składniki odżywcze i regulatorowe oraz wspomaga naturalne procesy przemiany materii i odnowy organizmu. Warto sięgnąć po suplementację spiruliną ponieważ korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Stanowi unikalną mieszankę składników odżywczych, jakiej żaden produkt spożywczy nie jest w stanie nam zaoferować. To wszystko sprawia, że zażywanie tego suplementu diety polecane jest szczególnie sportowcom, osobom nie spożywającym mięsa oraz przewlekle chorym, w celu wzmocnienia organizmu.