Chrom poprzez regulację poziomu cukru we krwi, znacznie zmniejsza napady wilczego głodu i łaknienie. Przyśpiesza też metabolizm. Regularne przyjmowanie chromu ogranicza wydalanie wapnia, co może zapobiegać osteoporozie. Właściwie zbilansowana dieta powinna dostarczyć nam odpowiednią dawkę chromu, dla dorosłego człowieka wynosi 0,05-0,2 mg dziennie. Objawy takie jak zmęczenie, drażliwość, częste bóle głowy oraz wzmożony apetyt na słodycze mogą świadczyć o niedoborze chromu. Niedobór chromu zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę czy groźne choroby układu krążenia np. miażdżycę. Najlepiej wybierać produkty naturalnie bogate w chrom organiczny, czyli drożdże, pełnoziarniste produkty zbożowe, mięso wieprzowe, owoce morza takie jak krewetki, małże, ostrygi, a także orzechy. Chrom znajdziemy też w owocach i warzywach takich jak, jabłka, banany, szpinak, brokuły czy karczochy. Zażywanie chromu w zbyt dużych dawkach może spowodować, że organizm gorzej przyswaja żelazo i cynk, a produkcja insuliny może zostać zaburzona. Stosowanie chromu zaleca się osobom uprawiających intensywnie sport, pracującym ciężko fizycznie oraz tym, którzy chcą zredukować tkankę tłuszczową. Wchłanianie chromu polepsza witamina C, a pogarsza je nadmierne spożywanie cukrów prostych.