Ksylitol, czyli cukier brzozowy ma aż połowę mniej kalorii od cukru tradycyjnego. Jego indeks glikemiczny też jest niski. Zdrowo jest więc zamienić nim cukier biały, tym bardziej, że smakuje tak samo. Ksylitol ma oryginalny lekko miętowy aromat. Indeks glikemiczny ksylitolu wynosi 8, jest więc o wiele niższy od cukru białego, który wynosi aż 70. Cukier brzozowy należy do polioli, które są węglowodanami wolniej wchłanianymi przez przewód pokarmowy niż węglowodany proste,..
a ich metabolizm odbywa się przy nieznacznym udziale insuliny, nie powoduje wzrostu stężenia we krwi i nie stymuluje wydzielania insuliny. Dzięki czemu jest on polecany diabetykom, ale także osobom walczącym z nadwagą, ponieważ ma niską liczbę kalorii, osobom nietolerującym laktozy i borykającym się z insulino odpornością. Cukier brzozowy wygląda i smakuje podobnie jak tradycyjny biały cukier, dodatkowo wyczuwalny jest jego miętowy posmak. Stosujemy go tak samo jak biały cukier. Nadaje się on zarówno do pieczenia słodkich deserów i ciast, nie traci właściwości pod wpływem temperatury, jak i słodzenia zimnych deserów, herbat lub kawy. Do właściwości ksylitolu można zaliczyć też pomoc w przyswajaniu wapnia, czyli wzmacnianie budowy kości. Dlatego zalecany jest również osobom z osteoporozą, a także dzieciom powyżej 3 roku życia u których kształtuje się układ kostny. W tym przypadku biały cukier działa odwrotnie. Ksylitol hamuje także rozwój bakterii w jamie ustnej, które odpowiadają za psucie się zębów, a także reguluje ph śliny co zapobiega powstawaniu próchnicy i innych chorób zębów. Ksylitol także stabilizuje równowagę kwasowo-zasadową i hamuje rozwój rozmaitych bakterii, dlatego jest też polecany osobom z problemami grzybiczymi i bakteryjnymi. Niewskazane jest spożywanie cukru brzozowego w nadmiernych ilościach, bo może powodować nagromadzenie się gazów w jelitach, skurcze lub lekką biegunkę. Objawy są tymczasowe i zwykle szybko ustępują, a organizm w krótkim czasie dostosowuje się do spożywania ksylitolu w większych dawkach.