w wodzie. Rozpuszczalny rozpuszcza się tworząc żelową substancje. Ten rodzaj błonnika wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, cholesterolu oraz poziomu glukozy we krwi. Błonnik nierozpuszczalny ma działanie przeczyszczające i normalizujące pracę przewodu pokarmowego. Produkty zawierające dużą ilość błonnika sycą na dłużej, przez dodanie objętości spożywanym pokarmom sprawiają, że jemy mniej, regulują wchłanianie cukrów i tłuszczów, a także hamują apetyt. Dlatego osoby będące na diecie odchudzającej powinny wybierać bogate w błonnik pieczywo pełnoziarniste, spożywać płatki śniadaniowe z dodatkiem tego składnika, a także jeść owoce. Należy też pić dużo wody, bo dzięki niej działanie błonnika jest bardziej skuteczne. Błonnik potrzebuje wody do tego, aby napęcznieć pod jej wpływem, móc elastycznie się przemieszczać i w efekcie oczyszczać jelita. Jeśli będziemy pić zbyt mało, błonnik będzie jedynie zalegać w żołądku, a jego działanie będzie znikome. Najwięcej błonnika można znaleźć w nasionach roślin strączkowych takich jak groch, fasola, bób, ciecierzyca, soczewica i soja. Produkty zbożowe też cechuje duża zawartość włókna pokarmowego, oraz owoce takie jak jabłka, grejpfruty i pomarańcze. Jeśli z jakiegoś powodu nie można zwiększyć spożycia produktów bogatych we włókno pokarmowe, warto sięgnąć po suplementację. Efektem ubocznym zjedzenia dużej ilości błonnika mogą być wzdęcia czy skurcze żołądka.