dostarczanych do organizmu. Glikogen powstaje przez glikogenezę. Zachodzi ona w wątrobie i wiąże glukozę z krwi w glikogen. Glikogeneza aktywna jest w wątrobie w okresie odpoczynku, stymuluje ją produkowana przez trzustkę insulina. Glikogen przeznaczony jest do produkcji energii. Rozpada się on na małe cząsteczki cukrów prostych, stanowią zapas energii na krótki czas. Podczas wysiłku fizycznego nasz organizm korzysta z zapasów energetycznych, których używa do różnych typów aktywności fizycznej. Większość rozkładanych w glikozie tlenowej węglowodanów pochodzi z glikogenu mięśniowego. Przez to, że organizm gromadzi go w małych ilościach, zapas glikogenu w mięśniach podczas długiego treningu się wyczerpuje, wtedy wzrasta przetwarzanie w energię glukozy z krwi. Podczas częstych i intensywnych treningów źródło energii powinno być przez organizm szybko trawione, wchłaniane i spalane, a nadwyżki magazynowane w postaci zapasów. Dlatego węglowodany są tak bardzo ważne w diecie sportowców i osób aktywnych fizycznie.