Dekstroza jest białym, drobnokrystalicznym proszkiem. Bardzo dobrze rozpuszcza się w wodzie i nie zmienia przy tym pH roztworu. Ma słodki smak, jednak nieco mniej intensywny niż sacharoza.
Glukoza stanowi podstawową jednostkę tworzącą cukry złożone. Organizm wykorzystuje ją przede wszystkim jako główne źródło energii. Może być wykorzystana zarówno bezpośrednio lub szybko przekształcona w glikogen, który
magazynowany jest w wątrobie i mięśniach. Może być niestety też odkładana w postaci tkanki tłuszczowej. Dekstroza podnosi poziom cukru we krwi przywraca zapasy glikogenu w bardzo szybkim tempie, oraz zwiększa wchłanianie innych substancji odżywczych.
Glukoza występuje także pod nazwą "cukier gronowy". Znajduje się w dużych ilościach w owocach, miodzie oraz oczywiście w postaci suplementów i odżywek. W sklepie z suplementami znajdziemy dekstrozę jako mono preparat lub składnik złożonych odżywek węglowodanowych i gainerów.
Potwierdzono wpływ dekstrozy na wydzielanie insuliny-najsilniejszego hormonu anabolicznego. Niemal natychmiastowo uzupełnia glikogen mięśniowy, więc najlepsza pora na jej zastosowanie wypada po treningu, dla szybkiego uzupełnienia energii oraz jako skuteczny transporter kreatyny i aminokwasów.
Po dekstrozę często sięgają zawodnicy dyscyplin wytrzymałościowych, a także początkujący kulturyści, zwykle w połączeniu z kreatyną i/lub glutaminą.