Ryż brązowy jest źródłem błonnika pokarmowego, przez co wpływa korzystnie na uczucie głodu i sytości, zwiększając i wydłużając uczucie sytości po posiłku oraz poprawia funkcję jelit. Brązowa odmiana ryżu pomaga zmniejszyć masę ciała oraz ją utrzymać. Ryż jest produktem bezglutenowym przez co może być stosowany przez osoby, które nie tolerują glutenu. Ryż również może zapobiegać rozwojowi cukrzycy typu 2 i może być wykorzystywany w diecie osób chorych na cukrzycę. Ryż również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu LDL we krwi oraz zmniejsza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego. Ryż biały zaś polecany jest osobom cierpiącym na biegunki oraz osobom o diecie lekkostrawnej. Witaminy zawarte w ryżu uczestniczą w procesach metabolicznych, warunkują prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mięśni oraz mają działanie antyoksydacyjne. Wszystkie odmiany ryżu nie mają praktycznie sodu przez co ryż polecany jest osobom z nadciśnieniem tętniczym.