Ryż jest jednym z najbardziej popularnych zbóż. Występuje wiele rodzajów ryżu, ale najbardziej znany i popularny to ryż biały. Ze względu na długość ziarna wyróżnia się ryż krótkoziarnisty, ryż średnioziarnisty oraz ryż długoziarnisty. Ryż dzielimy również ze względu na stopień oczyszczenia i przetworzenia ziarna ryżu bez różnicy od odmiany, i tak wyróżniamy ryż brązowy, ryż biały oraz ryż paraboliczny...
Wartość odżywcza w 100 gramach ugotowanego białego ryżu to, 130 kilokalorii, prawie 3 gram białka, około 0,28 gram tłuszczy, 0,080 gram kwasy tłuszczowe nasycone, 0,090 gram kwasy tłuszczowe jednonienasycone, 0,070 gram kwasy tłuszczowe wielonienasycone oraz około 28 gram węglowodanów i 0,5 gram błonnika. Ryż zawiera w sobie również niewielkie ilości witamin i minerałów między innymi witaminy z grupy B, B1, B2, B3, B4, B6, witaminę E, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, cynk, miedź, selen.