osób odchudzających się i osób żyjących w stresie. Migdały zmniejszają ryzyko chorób serca, spożywając migdały podwyższymy w naszym organizmie poziom witaminy E a także obniżamy wartość ciśnienia tętniczego i poprawiamy krążenie. Flawonoidy zawarte w migdałach mają właściwości przeciwutleniające, czyli hamują utlenianie cholesterolu LDL przez wolne rodniki, zapobiegają powstawaniu zakrzepów. Wartość odżywcza 100 gram migdałów to: wartość energetyczna około 580 kalorii, białko ogółem około 21,30 gram, tłuszcz około 50 gram, węglowodany około 21 gram, błonnik około 15 gram. Witaminy zawarte w migdałach to; tiamina około 0,2 mg, ryboflawina około 1 mg, niacyna około 3 mg, witamina B6 około 0,13 mg, witamina E około 25 mg. Minerały; wapń 250 mg, żelazo 3,5 mg, magnez 265 mg, fosfor 480 mg, potas 730 mg, sód 1 mg, cynk 3 mg. Migdały również pomimo tego że zawierają dużo tłuszczu i są kaloryczne sprzyjają odchudzaniu. Zawarte w nich składniki regulują metabolizm i zapobiegają gromadzeniu się zbędnej tkanki tłuszczowej. Migdały także zawierają dużo błonnika który to szybko i na długo wypełnia żołądek dając uczucie sytości.