🥜Podstawą takiego masła orzechowego są orzechy ziemne występujące również pod nazwą orzechy arachidowe.
🥜Zawierają one nienasycone kwasy tłuszczowe, które korzystnie wpływają na profil lipidowy i tym samym zmniejszają ryzyko rozwoju chorób układu krążenia. Oprócz tego są źródłem witamin, głównie witaminy B3 oraz witaminy E.
🥜Pierwsza z nich wpływa korzystnie na pracę naszego układu nerwowego,
a także korzystnie wpływa na profil lipidowy i bierze udział w syntezie hormonów (m.in. płciowych, kortyzolu, insuliny).
Natomiast druga z wymienionych witamin, czyli witamina E zaliczana jest do witamin antyoksydacyjnych, co oznacza, że pomaga nam walczyć z wolnymi rodnikami. Jej obecność w diecie jest bardzo ważna, by nie dopuścić do rozwoju stresu oksydacyjnego, który wiąże się ze zwiększonym ryzykiem rozwoju chorób nowotworowych, neurodegradacyjnych i chorób układu krążenia. Co więcej witamina E opóźnia procesy starzenia się komórek.
🥜Oprócz witamin w orzechach ziemnych znajdują się składniki mineralne: potas, magnez, fosfor, selen. Dzięki ich zawartości orzechy ziemne wpływają korzystnie na pracę serca, gospodarkę wodno-elektrolitową, pracę układu mięśniowego oraz nerwowego i zapobiegają powstawaniu stresu oksydacyjnego. Witaminy i składniki mineralne to jednak nie wszystkie składniki, które czynią orzechy ziemne cennym elementem diety.
🥜Orzechy te zawierają również błonnik pokarmowy, który, m.in. usprawnia procesy trawienia, gwarantuje dłuższe uczucie sytości. Za obecność tego składnika, orzechy ziemne cenione są przez osoby z problemami trawiennymi i odchudzającymi się.
Serdecznie zaprszamy na zakupy