DLACZEGO WARTO STOSOWAĆ ARGININĘ





L- Arginina to aminokwas względnie egzogenny, występuje naturalnie w pożywieniu ( w białku). Może być także syntetyzowany w ustroju.

Arginina bierze udział w syntezie ważnych związków, takich jak m.in. tlenek azotu, czy też kreatyna.

Głównie ze względu na tlenek azotu, suplementacja L-Argininą niesie ze sobą skutki bardzo interesujące dla osób ćwiczących.

Należy zauważyć, że zdolność ludzkiego organizmu do wytwarzania L-Argininy zaczyna być ograniczona wraz z wiekiem, co tym bardziej zwiększa potrzebę dostarczenia jej z zewnątrz.

Głównym źródłem argininy są produkty bogate w białko, takie jak przetwory mleczne (np.sery twarogowe), mięsa (drób, wołowina, ryby) oraz niektóre pokarmy roślinne (soczewica, migdały, soja) oraz oczywiście odżywki białkowe oraz odpowiednie suplementy.

Natomiast przyjęcie L-Argininy po treningu nasila transport składników energetycznych i budulcowych do komórek mięśniowych, przyśpueszając przy tym proces regeneracji.


Arginina ma także działanie immunomodulujące (wzmaga odporność na zakażenia ). L-Arginina odpowiada między innymi za gojenie ran, regulacje wpływu hormonu wzrostu i insuliny, a także wykazuje silne działanie antyoksydacyjne. Wpływa też korzystnie na wątrobę.


To nie wszystko L- Arginina ze względu na swoje właściwości jest także popularnym składnikiem środków na problemy libido.
W suplementach diety L-Arginina występuje w formie alfaketogkutarenu argininy ( AAKG)


w połączeniu z innymi substancjami (stack|).