Rwanie sztangi zaczynamy od ustawienia ciała jak do martwego ciągu. Nogi rozstawiamy na szerokość bioder. Kolana rozchylamy delikatnie na zewnątrz, podobnie jak stopy. Sztangę chwytamy szeroko, wykorzystując chwyt zamkowy, który polega na tym, że to kciuk dotyka sztangi, a na niego nałożone są palce. Chwyt ten pozwala na podnoszenie większych obciążeń. Następnie bierzemy oddech i opuszczamy biodra do pozycji przysiadu. Ważne jest to,
aby zachować proste plecy, ściągnięte łopatki i napięte mięśnie brzucha. Z tej pozycji unosimy biodra tak, aby poczuć napięcie w mięśniach dwugłowych uda oraz pośladkowych. Rozpoczynamy wstawanie ze sztangą przez wyprostowanie nóg w kolanach oraz w stawie biodrowym. Sztangę trzymamy cały czas przy ciele. Kiedy minie ona linię kolan, wypychamy bardzo dynamicznie biodra w przód. Szarpiemy sztangę w górę, unosząc barki i wychodząc na palce. W tym momencie, szybkim ruchem musimy przenieść ją nad głowę, zachowując wyprostowane łokcie. Aby wykonać ten ruch musimy rozrzucić stopy nieco szerzej i wejść pod sztangę do pozycji przysiadu. Trzymamy ją nad głową w zablokowanych ramionach, które stanowią jedną linie z kręgosłupem. W pozycji przysiadu ze sztangą nad głową musimy utrzymać równowagę i ciągłe napięcie mięśni. Aby zakończyć pełne powtórzenie wystarczy już tylko wstać. Po zakończonym powtórzeniu osoby wytrenowane rzucają sztangą na ziemię, zaś osoby początkujące powinny opuścić sztangę na klatkę a następnie spokojnie odłożyć ją na specjalny podest.