Spożywanie białka serwatkowego pomaga schudnąć, i jest to udowodnione badaniami naukowymi. Białko serwatkowe spożyte przed posiłkiem hamuje apetyt i w związku z tym przyśpiesza utratę wagi. Pozytywny wpływ białka serwatkowego na odchudzanie można zaobserwować, gdy całkowita ilość białka w diecie stanowi przynajmniej 25% dziennej puli kalorycznej. Białko jest składnikiem diety, który wymaga najbardziej zaawansowanej procedury trawiennej, co jednocześnie łączy się z ogromnymi wydatkami kalorycznymi dla organizmu. Przyswajanie dużej ilości białka...
jest kosztowne energetycznie przez co nie ma możliwości by się ono odkładało, gdyż często powstaje w deficyt kaloryczny, który stymuluje odchudzanie. W dużej mierze wynika to z wysokiego poziomu termogenezy poposiłkowej towarzyszącej spożywaniu białka. Białko wzmaga poziom termogenezy poposiłkowej, czyli nasz organizm spala więcej kalorii. Termogeneza poposiłkowa to ilość energii jaką organizm zużywa na strawienie i przyswojenie pokarmu. Zwiększona mobilizacja ustroju towarzysząca spożywaniu białka stymuluje do działania, czyli wydatkowania kolejnych kalorii. Zwiększając poziom białka w diecie stymulujemy utratę zbędnej tkanki tłuszczowej. Przewaga białka w posiłku nie tylko stymuluje spalanie kalorii ale także wyposaża w bardziej stabilne uczucie sytości, dzięki któremu nie dopadają nas napady głodu zmuszające do sięgnięcia po niebezpieczne, wysokokaloryczne przekąski.