Efekty, jakie zauważymy stosując biało serwatkowe to szybsza budowa masy mięśniowej, hamowanie procesu katabolizmu oraz szybsza regeneracja mięśni. Budowa masy mięśniowej, białko serwatkowe zawiera trzy bardzo ważne aminokwasy rozgałęzione; leucynę, izoleucynę i walinę. Są to aminokwasy egzogenne, czyli takie których nasz organizm nie jest w stanie sam wytworzyć i muszą one być dostarczone z pożywieniem. Ich ilość w diecie wpływa na szybkość budowy masy mięśniowej i proces regeneracji mięśni. W białku serwatkowym aminokwasy rozgałęzione stanowią około 26% składu,
jest to ilość podobna do tej jaka występuje w białkach mięśni. Dzięki zbliżonym proporcjom aminokwasy te skutecznie wspierają syntezę białek i przyśpieszają rozrost tkanki mięśniowej. Przeciwdziałanie procesom katabolicznym, podczas intensywnego treningu oraz po nim nasz organizm czerpie energię z mięśni, co powoduje ich rozpad. Jeżeli w porę tego procesu nie zatrzymamy, cały wysiłek włożony w trening może pójść na marne. Białko serwatkowe dostarczone tuż po zakończeniu ćwiczeń pomaga bardzo szybko zahamować katabolizm i na nowo rozpocząć budowę mięśni. Przez to, że łatwo się trawi i szybko się wchłania jest bardzo skuteczne. Regeneracja mięśni, w czasie treningu procesy kataboliczne są nieuniknione, a ich następstwem są ubytki w tkance mięśniowej. Odbudowa uszkodzonych struktur jest możliwa tylko po dostarczeniu organizmowi odpowiedniej dawki białka. A to pochodzące z serwatki bardzo dobrze nadaje się jako posiłek regeneracyjny po treningu.