Batony mogą nam służyć jako produkty wspomagające odchudzanie i zwiększające masę mięśniową. Są wygodne w użyciu, szybko zaspakajają głód i dostarczają wysokiej jakości białka. Batony zatem pełnią funkcję szybkiej przekąski o wysokiej wartości energetycznej oraz dużej zawartości białka i węglowodanów. Często są stosowane przez sportowców i osoby na diecie odchudzającej. Są bardzo dobrym rozwiązaniem dla tych, którzy chcą zjeść coś szybko, i jednocześnie dostarczyć dużej ilości energii i składników odżywczych...
W skład batonów wchodzi między innymi białko, które w zależności od rodzaju batona stanowi od 26 do 47% wartości energetycznej batona. Białko występuje w formie hydrolizatów białek serwatkowych, izolatów białek serwatkowych, białka sojowego, kazeiny, białka jak czy l-glutaminy. Oprócz tego w batonach znajdują się jeszcze cukry proste czy tłuszcze nasycone. Batony są sycące i poręczne. Ich zaletą jest to, że szybko dostarczają niezbędnych składników odżywczych oraz przyśpieszają regenerację organizmu po wysiłku fizycznym.