Kazeina jest dostępna w dwóch postaciach, kazeiny micelarnej oraz kazeinianu wapnia. Te dwie odżywki różnią się od siebie w sposobie ich pozyskiwania z mleka, zdecydowanie większą wartość odżywczą ma kazeina micelarna. Kazeina micelarna, uzyskuje się ją poprzez odtłuszczanie i oczyszczanie mleka z zanieczyszczeń i laktozy. Pozyskiwana jest ona w niskiej temperaturze dzięki naturalnej mikrofiltracji, czyli procesie przebiegającym bez użycia chemikaliów. W ten sposób otrzymuje się kazeinę z nienaruszoną strukturą peptydową...
z zachowaną dużą ilością l-glutaminy i bcaa. Proces pozyskiwania kazeiny micelarnej jest dłuższy niż w przypadku kazeinianu wapnia. Kazeinian wapnia, jest kazeiną kwasową, która powstaje w procesie produkcji sera, w wyniku pasteryzacji i poddawania mleka działaniu wysokiej temperatury. Pod wpływem działania tych procesów naruszeniu ulega struktura białka i zmniejsza się jego aktywność biologiczna. Zachowana jednak zostaje pełna sekwencja aminokwasów. Kazeinian wapnia wyróżnia wysoka, aż 17 procentowa zawartość l-glutaminy.