Dieta redukcyjna jest bardzo dobrym sposobem na pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dieta redukcyjna jest bardzo łatwa, polega na obniżeniu kaloryczności naszego codziennego jadłospisu o 500-1000 kalorii. Dieta redukcyjna opiera się na zasadach zdrowego odżywiania. Jest przeznaczona dla osób, których celem jest spalenie tkanki tłuszczowej w celu uwidocznienia mięśni i wysmuklenia sylwetki. Jest to dość specyficzny sposób żywienia, bo polega na manipulacji własnym metabolizmem. Odchudzanie na diecie redukcyjnej wymaga...
cierpliwości i samodyscypliny. Podstawą przy układaniu diety redukcyjnej jest obliczenie zapotrzebowania kalorycznego organizmu. Podczas diety, najlepiej jest kontrolować wagę raz w tygodniu, ważąc się rano na czczo i w zależności od efektu wprowadzać modyfikację w jadłospisie, dodawać lub odejmować kaloryczność posiłków. Jeżeli waga będzie spadać więcej niż 0,5 kilograma, ale mniej niż niż 1-2 kilogramy w tygodniu, oznacza to że zapotrzebowanie energetyczne jest prawidłowo obliczone.