Napoje hipertoniczne posiadają stężenie wyższe niż stężenie płynów ustrojowych, przez co wolniej się wchłaniają, a tym samym wolniej gaszą pragnienie. Przykładem popularnych hipertoników są słodzone napoje gazowane, soki owocowe i napoje energetyzujące. Zawierają duże ilości węglowodanów, dzięki czemu możliwa jest szybka odbudowa strat energetycznych naszego organizmu. Hipertoniki powinno spożywać się po bardzo intensywnym wysiłku, w celu regeneracji zasobów energetycznych naszego organizmu...
Służy do uzupełnienia zapasów energii w krótkim czasie, a nie nawodnienia organizmu. Picie napojów hipertonicznych sprawia, że płyny są wyciągane z wnętrza komórek, a one same obkurczają się. Jest to związane z koniecznością wyrównywania różnicy ciśnień pomiędzy wnętrzem komórki a otaczającym ją płynem. Substancje obecne w napojach hipertonicznych, które odpowiadają za ich ciśnienie osmotyczne, to cukry w postaci sacharozy, glukozy lub fruktozy oraz jony elektrolitów sodu, potasu, magnezu, wapnia, chlorków i fosforanów. Napoje hipertoniczne są najbardziej kalorycznymi ze wszystkich rodzajów napoi. Dostarczają dużą ilość cukru.