Nie zapominajmy o jedzeniu zdrowych ryb
RYBY DOSTARCZAJĄ NAM PEŁNOWARTOŚCIOWEGO BIAŁKA
Informacja ta może okazać się szczególnie atrakcyjna dla sportowców, którzy kładą duży nacisk na zawartość białka w diecie. Jednak również osoby, które nie trenują intensywnie powinny poszukać źródeł pełnowartościowego białka, które jest elementem niezbędnym do wzrostu i rozwoju organizmu, produkcji enzymów, hormonów i przeciwciał. Zawartość białka w mięsie ryb zależy od gatunku...
RYBY TO BOGATE ŹRÓDŁO WIELONIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH OMEGA-3
Ryby to jedno z najbogatszych źródeł wielonienasyconych kwasów omega-3, które bardzo korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu i chronią nas przed wieloma chorobami. Warto zwrócić uwagę na to, jakie produkty dostarczają tych kwasów, ponieważ we współczesnej diecie przeważają kwasy omega-6. Niestety jeśli równowaga pomiędzy ilością kwasów omega-6, a omega-3 zostanie zachwiana to kwasy omega-6 zaczynają działać na naszą niekorzyść i wykazują działanie prozapalne. Dlatego warto włączyć do jadłospisu także produkty bogate w kwasy omega-3 tak, aby nie zaburzać tej równowagi. Wielonienasycone kwasy omega-3 wykazują szereg działań prozdrowotnych:
- normalizują ciśnienie tętnicze krwi;
- obniżają stężenie triacylogliceroli we krwi;
- hamują rozwój choroby wieńcowej oraz choroby niedokrwiennej serca;
- działają przeciwzapalnie;
- działają przeciwalergicznie;
- działają przeciwnowotworowo;
- korzystnie wpływają na funkcjonowanie układu odpornościowego;
- pozytywnie wpływają na pracę mózgu, koncentrację, proces zapamiętywania;
- działają przeciwdeperesyjnie;
- dobrze wpływają na stan skóry (m.in. łagodzą objawy atopowego zapalenia skóry – AZS);
- wspomagają proces odchudzania dzięki hamowaniu lipogenezy;