Błonnik zapobiega zaparciom, wspomaga odchudzanie, obniża stężenie cukru we krwi. Błonnik powinniśmy spożywać około 25 gram dziennie. Błonnik pokarmowy inaczej włókno pokarmowe jest to grupa związków roślinnych, które nie są trawione przez nasz układ pokarmowy, enzymy trawienne nie są w stanie ich rozłożyć. Niestrawiony błonnik trafia do jelita grubego, gdzie jest częściowo rozkładany przez bakterie jelitowe. Ilość i właściwości błonnika zależą od gatunku rośliny oraz części, z której pochodzi, czyli czy z nasion, owoców czy bulwy. Błonnik pokarmowy dzieli się...
na dwa rodzaje; rozpuszczalny w wodzie i nierozpuszczalny w wodzie. Rozpuszczalny w wodzie tworzy w przewodzie pokarmowym żel, który osłania nabłonek jelita, a także stymuluje wzrost pozytywnej mikroflory jelitowej. Nierozpuszczalny w wodzie nie ulega trawieniu, pobudza perystaltykę jelit, wchłania wodę przez co zwiększa się objętość treści pokarmowej, przez co czujemy się syci. Główne źródła błonnika pokarmowego to warzywa, owoce i produkty zbożowe pełnoziarniste.