wynikające z wypełnienia żołądka. Włókno nie jest trawione, jednak wiążąc wodę pęcznieje w żołądku i wypełnia go znacznie szybciej niż inne składniki pokarmowe. Kolejna funkcja to zapobiega chorobom układu krwionośnego. Włókno poprawia gospodarkę lipidową poprzez obniżenie stężenia cholesterolu całkowitego i trójglicerydów. Błonnik zmniejsza wchłanianie tych związków z jelita. Kolejna funkcja, zapobiega zaparciom. Napęczniały błonnik przemieszcza się z żołądka do jelit, gdzie pobudza perystaltykę i proces trawienia. Włókno reguluje rytm wypróżnień i przeciwdziała zaparciom. Kolejna funkcja to wiąże szkodliwe związki. Włókno pęczniejąc w przewodzie pokarmowym, wiąże wiele toksyn, metali ciężkich i szkodliwych produktów przemiany materii. Działanie to zostało udowodnione naukowo, błonnik zapobiega powstawaniu nowotworów układu pokarmowego.