Węglowodany pełnią w organizmie człowieka dużo ważnych funkcji. Z tego powodu nie powinniśmy ich eliminować z diety. Węglowodany są głównym źródłem energii dla organizmu. Uzyskana energia jest wykorzystywana do; utrzymania stałej temperatury ciała, pracy mięśni, pracy jelit i serca, pracy mózgu. Odpowiednie spożycie węglowodanów złożonych wiąże się z utrzymaniem prawidłowego stężenie cukru we krwi, które jest niezbędne do funkcjonowania układu nerwowego i krwinek czerwonych. Związki te pełnią także funkcję zapasową, są magazynowane pod postacią glikogenu w mięśniach i wątrobie. Glikogen...
jest wykorzystywany w trakcie aktywności fizycznej i przy długich przerwach między posiłkami. Z tego powodu węglowodany złożone warto jeść przed treningiem, a także po nim, by zapewnić odpowiednią regenerację ciała. Nieprzyswajalne węglowodany tworzą grupę związków zwanych błonnikiem pokarmowym. Błonnik reguluje pracę jelita grubego, zapobiega zaparciom, wspiera wzrost pozytywnej mikroflory jelita grubego, ogranicza wchłanianie cholesterolu i metali ciężkich oraz zapewnia sytość.