Węglowodany proste mają wysoki indeks glikemiczny, są szybko trawione i zwiększają tendencję do odkładania się tkanki tłuszczowej. Ciało ma za mało czasu, by spalić zawarte w nich kalorie. Po spożyciu węglowodanów prostych poziom glukozy we krwi gwałtownie wzrasta, a następnie bardzo szybko spada. Wtedy pojawia się wilczy głód, senność i zmęczenie, a nasz organizm domaga się jeszcze większej dawki cukru. Ich nadmierne spożycie prowadzi do otyłości, insulinooporności, chorób serca czy cukrzycy typu II. Źródła cukrów prostych,
czyli monosacharydy znajdziemy między innymi w słodyczach, napojach gazowanych, owocach, miodzie. Najpowszechniej występujące cukry proste to; laktoza, czyli cukier mleczny, którego źródłem są mleko i produkty mleczne. Sacharoza, cukier stołowy, ten który dodajemy do ciast i słodyczy, którym słodzimy. Fruktoza, cukier owocowy, powszechnie występuje w owocach. Glukoza, cukier gronowy, występuje w winogronach, główne źródło energii dla komórek. Maltoza, znajdziemy ją między innymi w piwie.