Nie wszystkie tłuszcze są niebezpieczne dla zdrowia, warto jest wzbogacić swoją dietę w nienasycone kwasy tłuszczowe. Tłuszcze, inaczej lipidy jest to grupa związków zbudowanych z różnorodnych kwasów tłuszczowych. Ich cechą wspólną jest wysoka kaloryczność i nierozpuszczalność w wodzie. Gram tłuszczu dostarcza 9 kalorii. Pod pojęciem tłuszcze kryją się również produkty spożywcze, w których składzie dominują lipidy. Zaliczamy do nich; masło, smalec, słoninę i oleje roślinne. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego mają zazwyczaj postać stałą,
zaś roślinnego płynną za wyjątkiem oleju kokosowego i palmowego. Wraz z dietą powinniśmy dostarczać od 20 do 35 procent energii z tłuszczu. Ograniczyć powinniśmy spożycie tłuszczów zwierzęcych. Są one bogate w kwasy tłuszczowe nasycone, które przyczyniają się do rozwoju chorób układu krążenia, nowotworów czy cukrzycy typu 2. Warto jest zastępować tłuszcz zwierzęcy tłuszczem pochodzenia roślinnego.