Najpopularniejszą formą kreatyny jest monohydrat, biały, neutralny w smaku proszek rozpuszczalny w wodzie. Jest to stabilny związek, połączenie jednej cząsteczki kreatyny z cząsteczką wody. Monohydrat skutecznie zwiększa ilość ATP, ale ma również kilka wad. Pierwszą jest zatrzymywanie wody w organizmie, zwłaszcza u osób, które spożywają duże ilości sodu. Jeżeli chcemy zminimalizować to zjawisko powinniśmy unikać soli i węglowodanów prostych. Monohydrat w zetknięciu z kwaśnym środowiskiem ulega nieodwracalnej przemianie,
a przez to mniejsza część związku zostaje przyswojona. Kolejny rodzaj kreatyny to jabłczan. Jabłczan kreatyny to połączenie cząsteczki kreatyny z kwasem jabłkowym. Ta forma kreatyny jest znacznie lepiej rozpuszczalna niż monohydrat. Kwas jabłkowy odgrywa ważną rolę w procesie produkcji energii. Taka forma gwarantuje intensywniejszą produkcję ATP niż w przypadku zwykłego monohydratu. Inne formy kreatyny to; cytrynian kreatyny, fosforan kreatyny i staki kreatynowe.