Lista właściwości odżywczych dopiero się zaczyna ‒ w owsie znajdziemy bowiem witaminy A, E, K, witaminy z grupy B, w tym B1 odpowiedzialną za prawidłowe funkcjonowanie serca, mięśni i układu nerwowego, żelazo, mangan, cynk, wapń, magnez i fosfor. Niewielka zawartość sodu sprawia, że produkty owsiane są szczególnie polecane osobom zmagającym się z nadciśnieniem. To, za co szczególnie cenimy owies, to wysoka zawartość rozpuszczalnego w wodzie błonnika pokarmowego. Beta-glukany zawarte w błonniku wchłaniają wodę, tworząc w przewodzie pokarmowym swego rodzaju śluz. Chroni on błonę śluzową żołądka i jelit przed podrażnieniami i infekcjami bakteryjnymi. Jednocześnie doskonale wypełnia przewód pokarmowy, dając długotrwałe uczucie sytości ‒ dlatego produkty owsiane są tak często polecane przez dietetyków.