Teff, nazywane również miłką abisyńską to roślina należąca do grupy traw. Określa się ją jako pseudo zboże. Kryje w sobie wiele cennych składników odżywczych, a do tego daje sporo energii. Teff ma w sobie również ogromne pokłady białka, które jest podstawowym składnikiem diet sportowców. W maleńkim ziarnie, wilkością przypominającym ziarna maku kryje się także ogromna ilość żelaza, błonnika pokarmowego, witaminy K i manganu. Jedna filiżanka teffu dostrcza ponadto dużą ilość wapnia,
około 123 miligram. Ziarna teffu można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Można z niego wypiekać chleb, robić naleśniki, placki czy ciasta. Miłka abisyńska ma bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy również z jej dodatkiem przygotować takie produkty jak; owsianka, musli, batony a także pasztety. Można dodawać ją również do zup. O ziarnach teffu mówi się coraz częściej w kontekście diety związanej z celiaką. Nie zawiera ona bowiem glutenu, więc stanowi cenny składnik diety, dla osób które go nie tolerują.