Dlaczego warto jeść owoce jagodowe?
Borówka amerykańska oraz owoce jagodowe określane są mianem królowych antyoksydantów. Antyoksydanty, inaczej nazywane przeciwutleniaczami są substancjami, które hamują proces starzenia się komórek organizmu, dzięki usuwaniu wolnych rodników, fizjologicznie bytujących w ustroju ludzkim.
Działanie antyoksydacyjne owoców jagodowych wynika z obecności flawonoidów, które usuwają wolne rodniki z organizmu, a tym samym opóźniają proces starzenia się ustroju.
Takie działanie nie tylko pozwala zachować młodzieńczy wygląd włosów, skóry i paznokci, ale również ochraniać organizm przed chorobami wieku starczego, do których zalicza się kłopoty z pamięcią, koncentracją lub zdolnościami poznawczymi.
Borówka amerykańska źródłem mnóstwa właściwości leczniczych
Osoby, które każdego dnia troszczą się o swoje zdrowie z pewnością przestrzegają zasad zrównoważonej diety. Wprowadzenie do jadłospisu borówki amerykańskiej w formie surowej, przetworzonej lub suplementu diety pozytywnie wpływa na pracę organizmu oraz funkcjonowanie.
Najważniejszymi właściwościami leczniczymi borówki amerykańskiej są:
- poprawa pracy narządu wzroku,
- przeciwdziałanie powstawaniu komórek nowotworowych,
- zapobieganie marskości wątroby i poprawia pracę organu,
- normalizowanie ciśnienia tętniczego krwi i zapobieganie rozwojowi nadciśnienia,
- pozytywny wpływ na pamięć i ochrona przed rozwojem Alzheimera,
- wspieranie prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku,
- zapobieganie dysfunkcjom w pracy układu trawiennego,
- silna antyoksydacja organizmu, ochrona przed starzeniem się ustroju,
- poprawa wyglądu skóry, włosów i paznokci,
- uzupełnienie niedoborów witaminowych i mineralnych w organizmie.