Po intensywnym treningu należy uzupełnić mikro i makroelementy oraz witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W sezonie można świetnie wykorzystać do tego truskawki, które są nie tylko smaczne ale i bardzo zdrowe. Znajdziemy w nich cenne witaminy C, A, B1, B2 i PP, a także wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan oraz błonik. Truskawki mają też działanie krwiotwórcze i wzmacniające. Dzięki nim wzmocnisz również kości i zęby oraz poprawisz pracę mięśni. A także odkwasisz organizm, mają one bowiem
właściwości zasadotwórcze (alkalizujące) , moczopędne i wspomagające pracę nerek. W 90 % składają się z wody, a 100 g truskawek to zaledwie 30 kalorii!!! Zawierają wiele soli mineralnych, dzięki czemu usprawniają procesy przemiany materii. To wszystko razem może przełożyć się na spadek wagi. Sok z truskawek ma również działanie bakteriobójcze. Zawarty w nich cukier ma niski indeks glikemiczny i jest metabolizowany bez udziału insuliny. Ponadto badania naukowe udowodniły, że zawarty w truskawkach kwas elagowy wykazuje właściwości antyoksydacyjne, przeciwzapalne i antynowotworowe. Poza wzmocnieniem układu immunologicznego, hamuje groźne mutacje komórkowe oraz powoduje obumieranie już powstałych komórek rakowych. Dodatkowo kwas elagowy zmiejsza przebarwienia skóry i w takim celu dodawany jest do kosmetyków.
Nie przegap sezonu truskawkowego! Na zdrowie!