Szparagi są niedocenianym przez wiele osób warzywem. Sezon na nie trwa krótko, zaczyna się na początku maja i trwa mniej więcej do końca czerwca, a więc zaledwie dwa miesiące. To naprawdę mało czasu, by móc się w pełni nacieszyć ich smakiem. Warto je włączyć do swojej diety, nie dość że są pyszne to jeszcze zawierają wiele cennych składników:
- są niskokaloryczne, mają zaledwie 20 kalorii/100g
- są źródłem witamin A,C,E
- są źródłem kwasu foliowego, wapnia, potasu, żelaza i fosforu
- są źródłem cennego błonnika, który pozytywnie wpływa na prace m.in. układu pokarmowego
Zielone szparagi nie wymagają obierania, przed gotowaniem wystarczy tylko je umyć oraz obciąć ich końcówki ok. 3cm. Sprawdzonym też sposobem jest wygięcie szparaga wtedy końcówka sama powinna się odłamać.
Dobrze ugotowane szparagi mają wyrazisty, piękny kolor i są chrupiące.